|

Сидеров пред бТВ: Колеги от ВМРО и НФСБ, вместо да се чудите как да изчегъртвате АТАКА от политиката, хайде да направим пенсията 300 лв.

Ако бяхме направили „Южен поток”, сега щяхме да имаме $2 млрд. приход в хазната, а в момента ги даваме на САЩ за F-16, посочи лидерът на АТАКА

 

Антон Хекимян

 

- Много пъти се чува думата безпрецедентни, но изглежда такава атаката срещу НАП и базата данни. Вие как я приемате?

- Хакерски атаки има навсякъде по света. Сериозните държави не правят от това сензации, не занимават медиите. Напротив, в една сериозна държава това дори нямаше да се разбере, а щяха да се проведат следствени действия, за да се види какво се е случило, без това да става новината на деня.

- Данните изтекоха и към медии и оттам се разбра.

- Точно там е проблемът. Държавата трябва да си пази и данните, и тайните, ако щете, личните данни на хората, а не това веднага да става дъвка за дъвчене на всички всекидневно. Мисля, че е правилното, защото сега се занимаваме с нещо, от което повечето хора не разбират, но са принудени да коментират. Отново ставаме всичколози, пенкилер, коментатори на всичко.

- Факт е, че не разбираме всички толкова много от компютри. Обаче знаем, че нашите данни са публично достъпни. В това е големият проблем.

- В днешно време това е рискът на деня. Атакуват сайтове на банки, атакуват сайтове на ЦРУ, какви ли не бази данни биват атакувани. В момента това стигна и до нас. Тази епидемия, тази болест на века стигна и до нас и сега ние малко сме в положение на събудени от сън. Това е просто днешният ден.

- Държавата трябва да ги пази, трябва да е по-силна.

- Трябва да се плаща много добре на специалисти, които да пазят държавните тайни и да бъдат много високо заплатени. Тук не трябва да се пестят пари. Така, както не ги пестят, между другото, за фамозните, да не кажа фантомните F-ове. Защото там изсипахме страшно много пари, а в същото време се оплакваме, че нямаме за администрация. Защото в една такава институция като НАП, като МВР, като службите или база данни, които са важни, трябва да има високоплатени специалисти. Много високо платени.

- Да, но ние се оплакваме, че са много малки заплатите в този сектор, нищо, че специалистите са добри.

- Поддържаме колониален режим на икономика. Казвал съм го хиляди пъти и пак го повтарям – колониален режим на икономика означава нископлатено население, интелигентните хора да отиват при богатите икономики. Сега

отворихме 4000 работни места в САЩ,

вместо да отворим 4000 тук

Ако бяхме направили „Южен поток” 2014-а, досега щяхме да взимаме по половин милиард на година.

- Казвате 4000 работни места заради F-16 Block 70?

- Да, подаряваме на Щатите. Даваме им 2 милиарда. Не се знае кога ще дойде този фамозен самолет, той е на чертожната дъска. Това беше казано в парламента много ясно. Този аргумент обаче го подминаха и пламенните защитници на ГЕРБ. Аз лично не мога да ги разбера… да защитаваш интереса на САЩ по този пламенен начин.

- А не защитаваме ли националната сигурност, децата, семействата?

- Преди дни чух думите на ген. Попов, много съжалявам, симпатичен човек е, но той каза нещо абсурдно – ако сега се забави тази сделка, край, бъдещето на Българската армия изчезва. Защо се говори така, не сме малки деца. Нищо не изчезва, напротив, наистина не беше говорено достатъчно за тази сделка. Не беше отговорено на аргумента – защо един самолет, на чертожната дъска, който го няма никъде, който Американската армия не иска да си го въведе, беше обявен за най-добрият от ГЕРБ, от генерали, от специалисти. Защо лъжат, защо мамят хората? Защо трябва да се плати накуп нещо предварително – не капаро, цялата сума – за нещо, което ще дойде след 4-5 години евентуално. Защото Щатите в договора си запазват правото, винаги могат да кажат – Зайо, ти си без шапка, няма да ти дадем самолети, както в Турция например.

- Америка ли иска така, или премиерът е решил парите накуп, защото след това имало забавяне?

- Защото Щатите се чувстват в роля на световен наказвач. Те решават кого да накажат и как да го накажат. Вместо да бяха купили хубави руски установки, които, ако бяхме взели такива, нашето небе щеше да бъде защитено. Това ни трябваше. Не изтребители, които между другото могат да носят ядрено оръжие, които могат да излитат, ако някой измете с прахосмукачка пистата и я лъсне като тази маса – само тогава те ще могат да излитат. Но

България може да бъде използвана

за ядрен удар срещу друга страна.

Това е много опасно!

- Нещо много важно казахте – цялата сума да бъде платена накуп. Америка ли го иска това нещо, или българският министър-председател така е решил?

- Чух ген. Попов се изпусна някъде, че Америка е поискала това. Тя просто е издиктувала условията. Тази същата държава, която ние подпомагаме сега и с милиарди, и с работни места.

- Г-н Борисов каза, че той така е решил, за да не се налага после да се връщат някакви задължения.

- Да излезе някак от ситуацията, защото едва ли той така е решил. Корнелия Нинова се хвана много лесно на това негово изявление и реши да го атакува.

- Да разбирам, че подкрепяте президента в неговите мотиви?

- Това са геополитически играчи. Империята е казала: Плащате сега, плащате накуп и ще видим кога ще ви доставим самолети и няма да мрънкате, няма да се оплаквате. Срещу което, забележете, дори не свалят визите за българите.

Ние продължаваме да бъдем третирани

като някакви опасни хора, в същото време

се тръби за нашето велико партньорство

и тук искам да ви посоча едно противоречие при моя скъп колега и партньор г-н Каракачанов – през 2015 година той защитава моята теза – имаме 4 американски бази, тогава договорът изтичаше и беше подновен, най-вече затова, че ги ползват безплатно, американците да ни дадат една ескадрила, две или три. 2015 година.

- Това е казал г-н Каракачанов, така ли?

- Точно така. 2019-а, вече във военната комисия, понеже моят колега г-н Шопов казва: „Дай да го направим това нещо, ето сега е поводът“, Каракачанов казва: „Да ми припомните кои са тези бази, къде са, да ги науча. Безплатни обяди няма, 4 бази няма.“ Какво промени виждането на нашия вицепремиер за тия 4 години, не знам. Той може да си каже сам. Въпросът е, че тази политика на извъртане, на васалното поведение не е в защита на националния интерес.

- В конфликт ли сте с г-н Каракачанов сега, след като вадите неговите думи?

- Това не е конфликт. Аз критикувам принципно неговата политика.

- Малката коалиция общувате ли си?

- Днес ще общуваме. Има обявен Политически съвет, смятам да отида. Задължително ще се съберем, защото на този съвет трябва да обсъдим защо преди около 3 седмици

беше погазено споразумението между нас

и чрез измама беше променено ръководството

на парламентарната група.

Повтарям, чрез измама. Това е аргументирано много добре от нашите юристи.

- Обиден ли сте за това, че ви махнаха от председател на парламентарната група?

- Не става въпрос за обида. Когато правиш нещо толкова важно като промяна на парламентарна група чрез измама, то може да си представим какво друго може да направят.

- Това означава, че вашите партньори са измамници, така ли? Те са постъпили некоректно с вас, това ли да разбирам?

- Точно така. Това означава. Това е доказано тук, мога да ви оставя тези аргументи.

- Как продължавате да работите заедно, при условие че имате толкова много противоречия?

- Ние на практика не работим заедно. В момента НФСБ и ВМРО се опитват да елиминират АТАКА. За тях е достатъчно вече, че АТАКА ги изнесе като ракета носител и единия, и другия, че аз бях фундаментът на тази коалиция, че без това, което направих, не можеше сега да е вицепремиер г-н Каракачанов, преди това г-н Симеонов, че не можеха да имат парламентарна група и да са 20 човека. Защото те сега са 20 души, а АТАКА – 7, понеже аз направих суперкомпромиси и отстъпих, само и само да има такава коалиция. Само че, когато влезеш в една коалиция и започнеш да прилагаш синдрома на кукувицата – в чуждо гнездо да снесеш, тогава това вече няма как да бъде отбор и да продължава напред.

- Добре, това ли са вашите думи – партньорите ни са измамници и ние не работим заедно. Ще продължавате ли да работите заедно?

- Това, което направиха, е измама. Вие ги нарекохте така, аз казах измама.

- Кажете, ще продължите ли да работите заедно?

- Това е много сериозен въпрос. Аз не знам дали въобще има смисъл да оставам в този парламент. Не да отсъствам от заседания, а да оставам въобще.

- Вие не искате да оставате в парламента?

- Не виждам смисъл да стоя в парламента като народен представител и да мамя хората, които са ни избрали. Защото те гласуваха за Обединени патриоти с няколко основни точки и цели. Къде са минималните пенсии от 300 лева?! След като икономиката е толкова добра, както чуваме сега от водещите активисти на ГЕРБ, след като имаме толкова много излишъци.

- Щом мислите да излизате от НС, групата на АТАКА?

- Вие виждате ли смисъл? Ето, самият вие ме питате как ще продължа, как ще работя. Как може да се работи с хора, които с измама променят самата група, с измама искат да изчегъртват не ДПС, както се заканваше Валери Симеонов – да изчегъртаме ДПС от властта. Напротив, сега ДПС е по-здраво във властта, сега се оформи коалиция, която видяхме при гласуването за F-овете – ГЕРБ-ДПС-ВМРО. Какво изчегъртване?! Изчегъртването е спрямо АТАКА. Защото АТАКА явно дразни, тя отдавна дразни, там има и натрупване на комплекси, там има отмъстителност, ако щете. Тъй като аз съм ги критикувал и двамата – и Симеонов, и Каракачанов.

- Да, но те пък ви критикуваха, че не събирате групата, че тази група не работи.

- Аз си събирах много добре групата, прекрасно беше, всички колеги бяха много доволни от моето председателство. Това са предлози.

- Казахте, че геополитическа е причината за вашето изключване и заради изтребителите F-16. Има ли го това като аргумент?

- Не само. Виждате какво истеризиране става по посока на това дали да се поклоним повече от чупка в кръста към САЩ, или малко по-изправени да стоим. Някои държави от Източна Европа показват как може да се води по-суверенна, по-достойна политика, например Унгария.

- Кой може да ви разубеди да напуснете НС?

- Трябва да има нещо, което да изпълни нашите обещания. Хората продължават да ме питат какво става с минималната пенсия от 300 лева. Хайде сега да го направим! Хайде, скъпи колеги от ВМРО и НФСБ, вместо да си играете на правилници и да се чудите как да изчегъртвате АТАКА от политическата сцена и Сидеров да замине в небитието, дайте да направим това, което сме обещали. Да вдигнем доходите на хората.

- Ще успеете ли да се съберете днес на този коалиционен съвет?

- Аз ще отида, за другите не мога да отговарям. Имам какво да поставя пред тях. Включително и това обръщане на 180 градуса от г-н Каракачанов.

- Ще има ли някой със синя каска?

- Не, няма нужда от каски. Тук не е въпрос до каски, тук въпросът е до малко повече коректност и малко повече мъжко поведение. Защото не е мъжко да се събереш на тъмно, на скрито, и да кажеш: Тук сега теб те изключваме от комсомола. Бил съм дисидент на комунистическия режим, за разлика от г-н Каракачанов, който го е подкрепял. Сега съм дисидент заради това, което става пак срещу новия Голям брат. Тогава бях срещу оня Голям брат, не се страхувах да го кажа, сега също не се страхувам. Аз съм последователен.

- Сега пак ви обвиняват, че вие сте с другия Голям брат.

- Не, не. Русия днес не е Съветският съюз. Нека това много ясно да го кажем. Русия днес е държава, от която можем да печелим. Ще завърша само с това – от 2015 г., ако бяхме направили „Южен поток”, щяхме да имаме сега 2 милиарда долара приход в хазната. А ние сега ги даваме на САЩ. Нека хората да решат кой е полезният за България партньор.