|

Чуколов: Екоминистърът да подаде оставка, ако се докажат измами с боклука

Партия АТАКА ще поиска оставката на министъра на околната среда и водите от квотата на ВМРО Нено Димов, ако се окаже, че има разминаване в данните между Италия и България за количествата и вида на внасяните отпадъци у нас. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Десислав Чуколов по време на регулярния парламентарен контрол.

Той поиска да разбере какъв боклук се изгаря в ТЕЦ-овете у нас и колко е опасен за околната среда и здравето на българските граждани. „Ясно е, че по документи всичко ще е изрядно”, каза той. Чуколов се позова на разследване на италиански медии, от което става ясно, че това често се прави с фалшифицирани книжа.

„Търговията с боклук е бизнес за милиарди. С това се занимава организираната престъпност”, посочи депутатът от парламентарната трибуна. Той се позова на публикации в българските медии, които цитират италианските си колеги, че у нас се внасят огромни количества боклук от Сицилия, Кампанела и областите около Неапол.

„Изнасят се информации от достоверни международни източници, че се фалшифицират лабораторните изследвания в Италия за отпадъка, който се изпраща към България”, уточни зам.-председателят на АТАКА.

По думите му в чужбина има общини, които имат проблем къде да депонират отпадъците си, за да не замърсяват околната си среда. „Плащат за това да бъдат изнесени в България. ТЕЦ-ове и други съоръжения у нас получават пари за това”, възмути се Чуколов, след като от екоминистъра се разбра, че в България годишно се внасят 86 000 тона чужди отпадъци.

„Ще направя всичко възможно да проверя информацията от тези области на Италия какво се изнася към България. След това ще ви задам писмен въпрос, за да бъде удостоверено какво влиза в България и ако има разминаване в тези данни, вие готов ли сте да си подадете оставката, защото имам обосновано съмнение, че тези данни не съвпадат”, обърна се Чуколов към министъра на ВМРО.

В заключение пред камерата на АЛФА ТВ зам.-председателят на АТАКА коментира, че „злато изнасяме, боклуци внасяме”.