|

„Росийская газета“: В България расте търсенето на курсове по руски език

В България расте търсенето на курсове по руски език, пише руският вестник „Росийская газета“.

Руската тема излезе начело на всички български медии през последните дни. Два скандала наведнъж за една седмица – за тиха България това е много.

Първо, българското външно министерство се изказа негативно по отношение на следвоенното влияние на СССР върху страната. След това лидерът на Националното движение „Русофили“ Николай Малинов беше задържан и обвинен в шпионаж в полза на Русия. Но както обясни самият Малинов, „съвместното управление на бизнес, създаването на проекти и провеждането на приеми не е престъпление“. В резултат на това населението на България отново се замисли накъде отива страната им и вестник „Росийская газета“ се опита да разбере какво се случва в тази страна.

В страните от бившия съветски блок винаги има проблем – не знаеш на какъв език да говориш там. Дали жителите им помнят руски, ще искат ли да го говорят? Българите на средна възраст и по-възрастните от тях сами предлагат да преминат на руски. С младите хора, разбира се, е по-трудно, в по-голямата си част те не знаят руски. Не че са враждебни към руснаците, просто им е трудно да го разберат. „Имаме голямо търсене на курсове по руски език. През учебната 2018-2019 г. имаше две вечерни групи, детска група и друга руска група за бизнесмени”, казва Мариана Максимова, библиотекар в Руския център към Столична библиотека. „Освен това има и клуб за ценители на руската култура и изкуство”.

„Защо“, питам аз „им е нужен руски, защото английският, изглежда, е по-перспективен”.

„Някои имат нужда от него за работа, някои искат да отидат в руски университет. Има такива, които навремето са го учили и не искат да забравят. Всеки има свои причини”, казва Марияна.