|

Кандидатът за кмет на Севлиево от АТАКА Радослава Мичева: Младите няма да напускат града ни, ако имат стимули да останат тук

Коя е Радослава Мичева? Как започнахте да се занимавате с политика?

Занимавам се с политика от 2011 година. Завършила съм бакалавърска степен „Финанси” и магистърска – по „Финансово управление в публичния сектор”. Смятам, че когато човек не е доволен от нещо, трябва да се бори, за да го промени. Това е и причината да започна да се занимавам с политика.

Част от младите напуснаха България, защото смятат, че не могат да променят ситуацията. Аз пък напук на всичко оставам в нашата държава и се опитвам да допринеса с каквото мога за благото на народа ни. Ние, младите, сме тези, които могат и трябва да променят модела на управление.

Вие сте кандидат за кмет на Севлиево от АТАКА. Какво ви мотивира да се включите в надпреварата?

Виждам, че градът се развива икономически добре, но са важни и малките населени места, които не получават достатъчно внимание от властта. Трябва да се насочи вниманието и към тях. Освен това от десетилетия селата се обезлюдяват в полза на градовете. В част от малките населени места в общината дори няма канализация – в 21-ви век, а пътищата до тях са потресаващи.

Другият проблем, които виждам, е, че все повече млади хора напускат Севлиево, въпреки че има достатъчно работни места. Не на последно място е и наболелият проблем с водата дори в общинския град, който проблем от години мъчи севлиевци.

Защо според вас младото поколение напуска Севлиево?

Защото не виждат бъдещето си тук. Хората на моята възраст имат потенциал и желание за развитие. В Севлиево има достатъчно работа за всички, но на малко хора им се работи тежък физически труд в заводите. Искат да се развиват и в други области.

Никой не иска да бъде далеч от родното място, но са принудени. Трябват стимули тези хора да останат и да работят в Севлиево, да създават семейства и да раждат деца, за да не попадаме в негативните статистики с демографската картина на България.

Как ще постигнете това?

Партия АТАКА в момента е част е управляващото мнозинство. Министърът на икономиката г-н Караниколов е предложен от партията на Волен Сидеров и аз се ангажирам да насоча вниманието на ведомството към проблемите на Севлиево и населените места в общината.

Какво според вас е нужно да се направи в тази насока?

Министерството на икономиката предлага програми, чрез които може да се повиши квалификацията на работещите и на хората, които излизат на пазара на труда. По този начин желаещите имат възможността да развиват уменията си и да наблегнат на собствени инициативи със съдействието на ведомството. Ще направя така, че да се отвори информационен център на Министерството на икономиката, където желаещите ще получават информация за начините, по които могат да кандидатстват по различните програми, за да стартират или развият по-добре бизнеса си.

Но по-доброто бъдеще на община Севлиево не е само заводи и работни места. Какво друго искате да промените?

Освен града в общината има и малки населени места, забравени през годините на т. нар. преход. Без да имат изградена инфраструктура, няма как даден инвеститор да предпочете да изгради бизнеса си там. Хората по селата са принудени да пътуват до града, за да работят.

По време на обиколките ми в малките населени места разбрах, че хората се надяват на нормални за 21-ви век неща – чиста питейна вода по всяко време, канализация и пътища без дупки.

Също така искам да обърна внимание и на ансамблите по тези места. Те нямат поле и финансиране за изяви. Дори и да имат 4-5 пъти участия в годината, това е крайно недостатъчно. Дори разбрах, че част от формациите финансират дейността си със собствени средства. Трябва да се стимулира културата! Културата е ключът към духовното и интелектуалното развитие на хората. Затова е необходимо да се наблегне на нея.

Как ще го направите?

Винаги съм била на мнението, че има ли желание – има и начин. Когато човек търси решения, намира. В програмата ми е заложено обществените поръчки, които се печелят от частни фирми в общината, да бъдат прекратени. Това трябва да го върши общината. Огромни средства се харчат от общинския бюджет и по оперативните програми за ремонти и чистота. Ако това го изпълнява общинска фирма, разликата в цените ще остава за общината и така ще могат да се отделят средства за всичко, което изброих.

Какви други приоритети имате в програмата си?

По време на кампанията в социалните мрежи се дискутираше въпросът за проблемите на хора с увреждания и това, че тротоарите не са пригодени за тях. Това освен че трябва да бъде решено, смятам, че за тези тези хора и особено децата с увреждания трябва да се обособят площадки със специални уреди за игра.

Приоритет за мен също е и туризмът в Севлиево, защото той ще генерира допълнителни приходи на общината, с които ще може да се запълнят финансови дупки, примерно за спорт на града.

Какво е първото нещо, което ще промените, ако станете кмет?

Бих започнала с проблемите на хората, а именно – да бъде назначен общественият посредник, който да защитава правата на гражданите. В момента се наблюдава тенденцията, че хората искат да се оплачат, но няма на кого. За да реша този проблем, ще бъде назначен местен омбудсман за града, които да съдейства за спазване на правата и интересите на гражданите пред органите на местната администрация и държавните институции.