|

Сражението при Нейраб: Русия и Турция се сблъскаха за пръв път в сирийски Идлиб

Турска артилерия и реактивни системи за залпов огън (РСЗО) на 20 февруари са нанесли удари по селището Нейраб в сирийската провинция Идлиб. Използвани са гаубици Т-155 Firtina и РСЗО Т-122 Sakarya. Само половин час след началото на артилерийската подготовка населеният пункт е атакуван едновременно от северно (от Сармин), северозападно (от селището Каминас) и западно направление. В атаката са участвали турска моторизирана пехота и специални сили с поддръжка на танкове М-60, пише порталът „Военный обозреватель”.
Заедно с турците в настъпление са тръгнали и терористи от ислямисткия алианс „Хайят Тахрир аш-Шам” (в който водеща роля играе терористичната групировка „Джебхат Фатх аш-Шам”, бившата „Джебхат ан-Нусра”) и плътно протежирания от Анкара „Национален фронт за освобождение”. Терористите ислямисти открито са се придвижвали на турски БМП и БТР. Настъплението е подкрепяно от минометен и артилерийски огън, който се коригира от турски дронове. Два сирийски безпилотни апарата руско производство са свалени.
Турските военни и терористите успяват бързо да пробият до покрайнините на Нейраб. Отначало сирийските правителствени сили са под ураганния огън на артилерията и веднага след това се оказват заплашени от обкръжение в самото селище, затова са принудени да отстъпят със загуби. Ислямистите заявяват за унищожаването на три сирийски танка, една БМП и няколко пикапа. Под контрола на терористите и турците остава по-голямата част на селището, те не излизат само на южните му покрайнини.
В руската въздушна база „Хмеймим” са вдигнати по тревога бомбардировачи Су-24, които са прехвърлени в Сирия буквално преди ден. Руската авиация нанася серия масирани удари по терористите в покрайнините на Нейраб, по техниката им и по позициите на турската артилерия. Както съобщава EADaily, терористите са направили опит да свалят Су-24 с помощта на появили се у тях (отново от Турция) преносими зенитни ракетни комплекси.
Веднага след ударите от въздуха войските на Башар Асад контраатакуват и изтласкват противника от Нейраб, като отново го вземат под пълен контрол.
При точковите въздушни удари и контраатаките на сирийците терористите и турските военни понасят тежки загуби. Според различни данни са унищожени от един до три танка (включително и турски), 6 БМП и не по-малко от 5 пикапа с монтирано на тях въоръжение. Загубите на ислямистите са 40 убити и десетки ранени. Сирийски медии съобщават за ликвидирането на 250 екстремисти при отразяване на атаката срещу Нейраб, което, изглежда, е завишена цифра.
Има сериозни загуби и сред турската пехота, но те внимателно се крият. Министерството на отбраната на Турция призна за гибелта на двама свои военнослужещи и до петима ранени.
Боят за Нейраб на 20 февруари вече е определен като първия голям сблъсък между руски и турски военни в региона Голям Идлиб (провинциите Идлиб и Хама и части от провинциите Алепо и Латакия). Удари по турците са нанесли бомбардировачи от Военнокосмическите сили на Русия, според някои данни наземна подкрепа са оказали подразделения от руските Сили за специални операции.
Селището Нейраб е стратегически важно, тъй като отваря пътя на сирийската армия към Сармин и административния център на провинцията – град Идлиб.
Ситуацията на този участък на фронта след вчерашното голямо бойно стълкновение се уточнява.

Превод: Тихомир Тодоров