|

Полша повтори грешката, която я уби преди 82 години

От Русия с любовСергей Латишев
Да не пусне руските самолети през въздушното си пространство, за да спасяват от страшна смърт италианци – това е почти същото, което Полша веднъж вече направи в историята си, когато не позволи на Москва да изпрати войски, които да защитят от Хитлер Чехословакия и самата Полша.
Прави са тези, които признават: „Единственият урок от историята е в това, че никой не се учи от нея.“ Точно това показа нагледно Полша, като забрани на руските транспортни „Ил“ с хуманитарна помощ, специалисти и дефицитно оборудване да преминат през въздушното й пространство за Италия, която умолява света да й помогне по-скоро в тежката борба с коронавирусната епидемия, покосила вече цяло поколение.
Честно казано, това просто не се побира в главата, та нали става дума за също такава като Полша членка на Евросъюза и НАТО, католическа страна, където впрочем живеят много поляци.
Искали са да саботират самолетите ни, да аварират?
И това е факт, въпреки че не го потвърждават официално от ЕС поради чудовищното полско поведение: за да стигнат до Италия, претоварените руски транспортни самолети е трябвало да летят почти хиляда километра повече и по доста опасен маршрут. С дозареждане в Сочи, където, както знаем, летището е сложно. И над Мраморно море с неговите постоянни въздушни ями.
На практика Варшава напълно съзнателно се опита да усложни тази логистична, хуманитарна операция, от която Русия изобщо не очаква от ЕС някакви политически дивиденти. Разбирайки добре, че благодарната Италия няма необходимата политическа тежест, а наличието на страни като Полша в Общността изключва всякаква такава възможност.
Твърде характерно е, че самата Полша още в началото на март въведе забрана за износ на лекарства, които поне някак могат да помогнат в борбата с коронавируса. Тоест тя не възнамерява да помага на този фронт на никого, като най-последен, закоравял егоист.
И това се случва дори тогава, когато към помощта за неготовите за борба с пандемията италианци се присъедини друг полски съсед, когото във Варшава мразят не по-малко, отколкото Русия – Германия, която започна да приема за лечение болни от Италия, макар че самата тя е засегната. Защото италианските болници съвсем не се справят с мащабите на бедствието.
Как обяснява Полша поведението си?
От полските правителствени кръгове се носят стандартните обвинения, че Русия провежда „кампания за дезинформация“ срещу Запада, използвайки коронавируса, и че трябва да се пазят от „руските тролове“. „Руската дезинформация обикновено се активизира именно в такова трудно време и тя е насочена към задълбочаване на кризата и създаване на хаос“ – заявява като пропагандистки робот заместник-министърът на държавните активи Пьотр Ништор.
Не остават назад и казионните „експерти“. „Подкрепата на Русия в борбата с коронавируса може да има последици за бъдещите отношения между Москва и Рим и за позицията на Италия по отношение на военната заплаха от Русия в Европа. Тези действия показват една по-ранна подготовка на Русия за този вид помощ, а също така показват и начин за споразумяване по този въпрос. Те позволяват да се види всичко това като още един елемент от усилията на Москва да разруши единството на съюзниците от НАТО…“ – заяви главният специалист за вътрешна сигурност в Източна Европа от полския Център за източни изследвания Анджей Вилк.
Този деец с военно минало говори такива неща, че възниква резонен въпрос: дали не е луд?
Информацията за изпращане на автомобили КамАЗ в Италия с аерозолни дезинфекционни комплекси трябва да се разбира като потвърждаване на временното разполагане на редовни подразделения на Руската армия на територията на тази страна – твърди Вилк, оправдавайки по този начин действията на Варшава.
Друг полски експерт – шефът на Центъра за стратегически предизвикателства Витолд Юращ, сочи, че оперативната помощ на Москва за Италия в борбата с коронавируса, на фона на бездействието на западните структури, става „мощен удар“ по НАТО и ЕС и това е „огромна стъпка в посока прекратяването на изолацията на Москва на европейската политическа сцена“, тъй като сега италианският премиер Джузепе Конте определено ще гласува в ЕС за отмяна на антируските санкции. И именно те, санкциите, твърдят в хор полските политици и политолози, ще са първата „жертва“ на коронавируса.
Като цяло всичките тези гласове намекват, че е по-добре да измре половин Италия, отколкото на Русия да й се появи възможност да се избави от въведените срещу нея от Запада, при активно полско участие, санкции.
Правим изводи
Изхождайки от тази логика, какъв извод трябва да си направи Москва? Само такъв, какъвто направи сенаторът Алексей Пушков, отговарящ в Съвета на Федерацията за информационната политика: „Полша не пусна руски самолети с помощ за Италия през въздушното си пространство. Това е подлост на ниво държавна политика. Още повече че помощта отиваше в страна – съюзничка на Полша в ЕС и НАТО. Русия отсега не трябва да проявява разбиране към Полша за нищо. За нищо.“
Наистина, както виждаме, омразата към Русия, тъпата политика, по-точно политиканството, са заменили в съвременна Полша всичко: солидарността дори и със съюзниците, хуманизма, здравия разум и разумния егоизъм. Един ден може да се наложи да се оказва такава помощ на поляците и тогава да им се припомни колко безобразно се е държала Полша в случая с Италия, в това число и по отношение на Русия.
Изглежда, във Варшава изцяло са забравили, че Полша също толкова безотговорно и глупаво се е държала, поддавайки се на ирационални емоции преди 82 години, за което заплати с краха на своята държавност (която трябваше да се възстановява от Русия, нещо, което вече тя няма да прави), с милиони жертви. Защото именно това бе показано в Мюнхен – желание да се държи Русия изолирана от европейските работи, да решава Полша проблемите си за нейна сметка. Неоправданите страхове от Москва провалиха насочената срещу Хитлер система за колективна сигурност в Европа. Това стана причина за краха на Чехословакия, Полша и Франция, за разпространяването на „кафявата чума“ почти на целия континент. Сега Европа също се сблъсква с един вид „чума“ и трябва да се опита да извлече правилни уроци от старите си грешки, за да не прави нови. Засега това изобщо не се получава при Полша.
Превод Тихомир Тодоров