|

Русия нанася удар по механизма на американските обирници за контрол върху световните финанси

Избавяйки се от чистия си дълг, прехвърляйки търговията си с петрол в евро и юани, при ниска себестойност на добив на въглевододороди, Русия се отказа да играе по правилата на американския апаш.
Руското твърдо „Не” на намаляването на добива променя цялата конфигурация на пазара на петрол, сформирана през 70-те години на 20 век, като след това продължи играта на САЩ с шистовия петрол и шистовия газ.
Шистовата революция (като реални ресурси) беше необходима на вашингтонското политбюро, за да подпомогне изградения от Щатите в миналия век механизъм за поддържане на борсовия балон, който постоянно се подхранваше с прясно напечатани долари, спасявайки САЩ от фалит и същевременно за контрол над световните финанси чрез петродолара.
Американците продължиха да контролират петролния пазар не само чрез клиента си – Саудитска Арабия, но и чрез увеличаване на собствения си дял за сметка на шистовите нефт и газ. А намаляването на добива според ОПЕК+ (Споразумение за ограничаване на добива на петрол между 24 държави, в това число ОПЕК и Русия) водеше само до едно – до увеличаване на американския дял в световната търговия.
И сега своевременният стратегически ход на Русия разрушава виртуалните, свързани със системата на долара от Федералния резерв борсови цени на петрола, при които на един барел реален петрол се падат 10 барела виртуален.
Русия руши имиджа на печелившия американския шистов добив, тъй като шистовият отрасъл в САЩ може да оцелее само при цена 50 долара за барел. По-надолу следва крах!
А това означава, че Русия руши самия механизъм на контрола на САЩ върху световните финанси. И сега му идва краят!
За това пишат не само руски аналитици, но и западни:
„Всичко това ще доведе дотам Русия да държи в ръка камшика на световния петролен пазар. И те ще го държат още много години, когато производството в САЩ се взриви. Защото те могат и наистина произвеждат много евтин петрол. Именно затова цените на нефт паднаха с цели 10% при днешното затваряне на борсите след новините, че Русия няма да намалява добива.
И това ще има каскаден ефект: в САЩ има много банки и пенсионни фондове, подложени на риск от фалит заради вложенията в шистов добив. Ликвидирането ще започне в края на тази година, а засега само пазарът пречи на това.
Не мога да подценявам тази важна стъпка на Русия. Те изцяло могат да погребат ОПЕК. Последиците от падането на петрола от $70 долара за барел до $45 в продължение на два месеца ще се усеща много месеци, ако не и години.
Това е възможност за Путин най-накрая да нанесе ответен удар на мъчителите на Русия и да им причини реална болка заради безпринципното им поведение на места като Иран, Ирак, Сирия, Украйна, Йемен, Венецуела и Афганистан. Сега той е в състояние да получи максимални отстъпки от САЩ и страните от ОПЕК.
Видяхме това начало при преговорите с турския президент Ердоган в Москва, което не беше друго, а именно турска капитулация. Ердоган поиска да го спасят от собствената му глупост, а Русия отвърна: „Не”.
В свят на дефлация тази стъпка превръща Русия в управляващ външнополитическото поведение на САЩ в годината на изборите. Ахилесовата пета на американската империя е дългът. Доларът си е бил велико оръжие и продължава да е цар. Но това оръжие сега е слабо срещу Русия. Пазарите ще се приспособят и успокоят след няколко дни. Паниката ще стихне. Но много скоро проблемът ще се върне в още по-опасна форма. Днес се повтаря кризата от 2007-2008 г., но този път Русия е много по-добре подготвена, за да даде отпор. И когато това стане, подозирам, че не саудитците и турците ще дотичат в Русия с молба да ги спаси, а САЩ и Европа.
Канадският политически аналитик Матю Ерет сравни западната икономика с една мрачна приказка на Братя Грим:
Олигархатът на западните държави, както и героинята от тази приказка, се е научил да превръща сламата в злато. Те използват този дар, за да издигнат до небесата позициите си в новата система на всеобща глобализация. В един прекрасен момент обаче тази съмнителна магия престава да работи. И олигархатът изпадна в истерия. И главната причина за този провал е Русия.
Ерет напомня, че именно Москва показва на цял свят как може да се ликвидира най-голямата в историята терористична групировка – „Ислямска държава”. Просто трябва да се работи много и честно. Русия влага пари и сили в страни от Азия и Африка, печелейки прекрасни дивиденти. И положителният пример на Русия бе последван и от Китай, след което установената от САЩ световна система се пропука и започна да се руши.
Оттогава мнозина се присъединиха към инициативата на Москва, която се опитва да излекува планетата от смъртоносни болежки. Западът се съпротивлява отчаяно, разпалвайки информационна война с цел да очерни Русия в очите на световната общност. Но на Ротшилдовци и Рокфелеровци не им се получава нищо. Владимир Путин прави всичко възможно, за да дезавуира завинаги тяхната изначално мъртвородена приказка. И този процес навлезе в последния си стадий.”
Голямата суматоха вече започна със срива на виртуалните цени на петрола и падането на световните борси. Американските пазари днес отварят със спад от 7%.
Чудесно!
И Русия е изцяло готова за такъв поврат в събитията:
В случай на запазване на устойчиво ниски цени (на нефт) гаранция за изпълняването на всички задължение на държавата и запазване на макроикономическата и финансовата стабилност ще бъде наличието на достатъчен обем от ликвидни активи във ФНБ (Фонда на националното благосъстояние на Русия). Към 1 март 2020 г. обемът ликвидни средства на ФНБ е повече от 10,1 трилиона рубли (150,1 млрд. Долара), или 9,2% от БВП. Посочените средства са достатъчни за покриването на нереализирани доходи заради падането на цените на петрола до 25-30 долара за барел в продължение на 6-10 години” – съобщава руското Министерство на финансите.
Затова се усмихваме и махаме с ръка: Сбогом, петродолар!

Превод Тихомир Тодоров