|

Ръководителят на Курчатовския институт в Русия: COVID-19 е конструиран като биологично оръжие

Михаил Ковалчук, ръководител на института „Курчатов“ и един от приближените на руския президент, стана първата фигура с държавен статут, която прозрачно намекна, че короновирусът е ръкотворен, в качеството му на биологично оръжие. Това той стори в предаването си на телевизионния канал „Култура“ в разговор с шефа на руската федерална служба за защита правата на потребителите (Роспотребнадзор) – с внимателни формулировки, но пределно ясно.
Ковалчук направи паралел с изпитанията на ядреното оръжие от армията на САЩ при атаките срещу Хирошима и Нагасаки:
„Днес биологическата опасност става голяма, вие можете да конструирате вирус, да го направите патогенен, може дори да е с избирателна насоченост… и това може да е оръжие за масово поразяване.
Тези, които могат да конструират такива вируси, трябва да разбират, че не само те ги притежават и че паритетът може да бъде спазен и да го има.
Второто е, че трябва принципно да се променят условията за контрол. Ако в ядрената сфера контролът е върху неразпространяването на ядрени материали (като количество), то днес трябва да преминем към контрол върху технологиите, а това са принципно нови промени в световния пейзаж.“
На видеото се вижда как Михаил Валентинович се старае да подбере думи, за да изрази същността на случващото се, но без конкретни твърдения. И това му се удава. Сравнението с ядреното престъпление на САЩ срещу Япония е фактическо твърдение, че Съединените щати са нанесли биологичен удар срещу Китай, разчитайки, че Китай не е способен да отвърне със същото.
И ако това наистина е така (а то е изказано не от анонимен конспиратор, а от човек с име и достъп до сведения), може да си спомним, че както вече е известно, първият заразен в Китай е регистриран на 17 ноември, а на 22 декември Тръмп заяви, че Пекин е готов да подпише първия етап от търговската сделка. Също така е за отбелязване, че следваща след Китай страна, която пострада много от коронавируса, стана Иран – там само по официални данни има стотици починали, при това под удар се оказаха високопоставени чиновници.
В условията на глобализирана икономика този конструиран вирус бързо се разлетя по останалия свят и засегна в това число и самите Щати, но главна негова жертва засега са страните от Евросъюза и Евросъюзът като цяло, с който САЩ възнамеряваха да започнат търговско-икономическа война веднага след сделката с Китай. И ако се съди по новините от последните дни, следваща жертва трябва да стане Русия – въпреки усилените мерки, в това исло и включването на военни вирусолози, пандемията надвисва стремително над страната.
Трябва да се отбележи, че Ковалчук не сее паника и не нагнетява страх, а напротив, намеква, че Русия разполага с такива разработки и такъв паритет, както в ядрената сфера. Шефът на Роспотребнадзор на свой ред със задоволство отбеляза, че след разрухата през 90-те успешно е възстановена системата за биологична защита, включително и регионалните лаборатории за биодиагностика. За разлика от страните от ОНД, в които са разрушили съветската медицина, а своя не са създали и зависят от внос от чужбина.
А и в самата Европа, в която, от самоуспокоение след победите на медицината над вирусите, са забравили за елементарните мерки за сигурност и са се оказали абсолютно неподготвени пред тази атака. И поради това виждаме въпиющата незащитеност на една Италия, в която елементарно не достигат инфекциозни помещения.
Ако коронавирусът наистина е биологично оръжие, изкуствено създаден от САЩ вирус, предназначен да сплаши Китай и цялото човечество, това обяснява безпрецедентните мерки за сигурност, без да има хиляди жертви, а също така и участието на военни вирусолози при евакуирането и лечението. Става ясна и логична дозираната информация за заразените, за разпространяването на вируса и степента на неговата опасност, а също и пълната липса на данни за това, как умират жертвите, от каква националност са и какви са последиците за оздравелите.
Впрочем при една такава версия остават много въпроси, главният от които е – как Щатите са се решили да предприемат такава атака, разбирайки, че вирусът със сигурност ще се върне като бумеранг и към тях? Или сметките са били, че те вече имат ваксина и ще потушат разпространението на вируса на своя територия? Или все пак това е било аварийно изтичане на оръжие за масово поразяване при невнимателна работа с него? Така или иначе, ако Ковалчук е прав, ние сме изправени пред общочовешка биологична заплаха – и в тази светлина всичко останало изглежда съвсем различно.
Превод Тихомир Тодоров