|

„Газпром” побеждава: Европа се отказва от американския „газ на свободата”

Американските производители на втечнен природен газ губят клиентите си в Европа. Миналата седмица две испански компании не приеха вече договорени партиди втечнен газ: заради падналите цени се оказва по-изгодно да заплатят неустойка, отколкото да внасят „свободен газ” в Европа. Според експерти при тази конюнктура на пазара печелят руските компании.
По-евтино е да се откажеш
Испанските Repsol SA и Endesa SA се отказаха от 200 милиона кубически метра газ, които трябваше да закупят по договор с Cheniere Energy. Но ще трябва да се разплатят с американските си партньори.
Работата е там, че Cheniere продава не толкова самия газ, колкото услугите за неговото втечняване. Клиентите са длъжни да заплатят за тях независимо дали вземат втечнения газ, или не.
Тарифата на завода в Корпус Кристи, откъдето Repsol и Endesa трябваше да получат втечнения газ, е 3,5 млн. долара за един милион британски топлинни единици (MBTU). Така че испанските компании губят няколко десетки хиляди долара. И са се отървали сравнително леко, тъй като са избегнали много по-големи загуби.
По данни на Управлението на енергийната информация на САЩ, сега газът в страната струва 2,02 долара за MBTU. Купувачът на американския втечнен газ допълнително ще трябва да заплати втечняването (3,5 долара за MBTU) и транспортирането до Европа (плюс още един долар). В крайна сметка горивото би струвало на испанските компании повече от шест долара за топлинна единица, или 211 долара за хиляда кубически метра.
На европейската газова борса ТТF цените са два пъти по-ниски – 105 долара за хиляда кубически метра. И отказвайки се от американския втечнен газ в полза на доставки от европейския пазар, Repsol и Endesa икономисват стотици хиляди долари.
Експертите са уверени, че примерът на испанците ще бъде последван и от други европейски компании. „Тъй като ценовите предимства на доставките от САЩ на практика изчезнаха, отказът от тях беше въпрос на време” – отбелязва аналитикът от американския Център за стратегически и международни изследвания Никос Цафос.
На азиатския газов пазар конюнктурата е още по-зле. В края на миналата година газът в Япония поевтиня до 105 долара за хиляда кубически метра, а епидемията от коронавирус усили ценовия срив. Така че сега разликата между котировките на американските и азиатските пазари не изплаща дори транспорта.
Не е учудващо, че най-малко две японски компании обсъждат отказ от договорени вече доставки от САЩ. Това съобщи агенция „Блумбърг”, позовавайки се на международни газови търговци.
Кризата е задълго
Износът на втечнен газ от американските заводи намалява вече няколко седмици поред.
По данни на информационната платформа ICIS доставките за Европа за три месеца са намалели наполовина: от два милиона тона втечнен газ (2,8 милиарда кубически метра след регазифициране) на милион тона ( 1,4 милиарда) в края на януари. Само през миналата седмица износът е паднал със 7 процента – на 226 милиона кубически метра в ден.
Проблемите с продажбите карат производителите да преразглеждат плановете си и да намаляват инвестициите. Спомената вече Cheniere Energy тези дни съобщи, че отлага плановете за пускане на трета линия в завода за втечняване на газ Corpus Christi с мощност 9,5 милиона тона за неопределено време – „докато не бъдат сключени достатъчно търговски споразумения”.
Очаква се задръжката да е дълга: според специалисти американският експорт ще е нерентабилен най-малко до есента. „Ще се наложи спиране на доставките на втечнен газ за седем месеца” – предупреждават анализаторите от BloombergNEF, които се занимават с енергийните пазари.
Но това е оптимистичната прогноза. Мнозина смятат, че конюнктурата ще си остане неблагоприятна за американците в продължение на две-три години, докато пазарът не почувства последиците от замразяването на много газови проекти. Броят на нови заводи за втечнен газ през 2021-2022 г. рязко ще намалее и дисбалансът между търсене и предлагане ще се смали.
Кембъл Фокнър, главен аналитик в международната търговска компания OTC Global Holdings, е сигурен, че цените на газа ще се възстановят едва след много години – след като повечето електроцентрали на въглища в света преминат на газ.
„В САЩ и зад граница трябва да се построят повече газови електрически централи, за да намалее сегашният излишък от гориво – заяви той за агенция Bloomberg. – Дотогава на пазара просто няма да има достатъчно място за всички доставчици.”
Руснаците не могат да бъдат победени
Изглежда, с прогнозата на Фокнър са съгласни инвеститорите, които масово разпродават акциите на американските газови компании. Акциите на Chesapeake Energy, един от лидерите в разработката на шистови находища на нефт и газ, от началото на годината поевтиняха почти четири пъти – от 96 на 28 цента.
„Пазарът реагира остро на предполагаемия риск компаниите, работещи с природен газ, да изгубят купувачите си – компании, появили се след 2010 г., когато имаше недостиг на газ” – констатира шефът на аналитичната компания Sandhill Strategy LLC Кейти Бейс.
Както признават западни аналитици, най-малко проблеми тази пазарна ситуация създава на руските компании. „Газпром” много успешно въведе в действие електронна платформа за продажби, която съществено повиши гъвкавостта при спотовите продажби и по такъв начин привлече нови купувачи“ – отбелязва старшият аналитик по газа от компанията S&P Global Platts Самър Мосис, на форума за газ и петрол през февруари в Лондон.
Говорейки за руския втечнен газ, Мосис посочва, че той „се продава в Европа по едни от най-ниските цени на планетата – по-малко от два долара за един милион британски топлинни единици” (около 70 долара за хиляда кубически метра). „Благодарение на това Русия през миналата година стана вторият доставчик за Европа след Катар” – напомня аналитикът.
„Руският втечнен газ се чувства уверено на европейския газов пазар и има съществени конкурентни предимства” – смята редакторът на списание European and Atlantic Basin LNG Дезмънд Вонг. И този фактор е по-силен от демагогията на политиците, призоваващи европейците да се откажат от евтините доставки от Русия в полза на скъпия американски втечнен газ.
„В Брюксел винаги ще се намерят политически мотивирани чиновници, искащи да се купува повече американски втечнен газ – казва Вонг. – Но потребителите, инвеститорите и търговците се ръководят от икономическата целесъобразност, която ги кара да избират евтиния руски газ.”

Превод Тихомир Тодоров