|

„Коронакризата“ подкопа трите стълба на световната мощ на САЩ

Кризата с коронавируса, свирепстващ в цял свят, вече започна да променя и формира нова международна система. Както и преди, отначало преобразуването на световния ред ще става по-бавно, а след това ще започнат процеси на радикална трансформация.
Например Суецката криза от 1956 г. внезапно преобърна с главата надолу баланса на силите в Близкия изток. Великобритания, чиято хегемония след Втората световна война постепенно намаляваше, при Суецката криза беше принудена да отстъпи на САЩ мястото си в ислямския свят и на световната арена.
Сега в международната система протича аналогичен процес. За разлика от ЕС и САЩ, които не издържат на изпитанието в борбата с коронавируса, азиатските страни начело с Китай, Русия, Япония, Южна Корея и Турция усилват влиянието си в глобален мащаб.
След 1945 г. Атлантическата общност начело със САЩ установи световна хегемония във всички аспекти. Тази хегемония се базираше не толкова на военната мощ, материалното богатство и демократичните ценности на САЩ и Европа. Сред най-важните фактори, които направиха САЩ притегателен център в света и оправдаваха тяхната хегемония, беше успешното им противодействие на кризите както вътре в страната, така и зад граница.
Коронавирусът обаче подкопа трите стълба на световната мощ на САЩ. Качественото управление, което САЩ показваха във вътрешната си политика, стратегическото виждане, а също така и способност за лидерство при управление на кризи и решаване на проблеми – всичко това вече е изцяло изгубено.
Коронавирусът в определен смисъл се превърна за Атлантическата общност в чернобилска катастрофа, която отвори пътя към разпадането на СССР.
Макар че след първия случай на заразяване в Ухан американската администрация и медиите, надавайки победоносни викове, нарекоха коронакризата „Чернобил за Китай“. Сега обаче всичко протича другояче. Картината на кризата се промени кардинално. Сега вече в света се обсъжда въпросът: „Как Изтокът победи Запада във войната срещу коронавируса?“
Не трябва да се забравя, че най-голямата катастрофа, особено при епидемиологичните заболявания, е загубата на ценности, които правят човека човек. И западният свят не издържа този изпит за достойнство и съвест.
Италия, която плаща тежка цена, с право показва рязка реакция спрямо Европейския съюз, който я изостави. Бившият вицепремиер на Италия Матео Салвини заяви, че ЕС не е „съюз“, а „гнездо на змии и чакали“. Салвини отбеляза: „Първо да победим вируса, а след това ще помислим и ако трябва, ще се разделим, без дори да благодарим“, като с това обяви краха на проекта ЕС.
Важна роля в този провал изиграха преди всичко социалното разслоение и лошото политическо ръководство на Запада. По тази причина най-големият брой заболявания и смъртни случаи се наблюдава в страни като САЩ, Италия, Испания, Германия, Франция и Великобритания. Кризата на доверие между западните общества и техните правителства се задълбочи още повече.
А страните от Азия постигнаха невероятен успех. Това, че азиатските страни имат динамична система на здравеопазване и лидери, всеки от които внушава доверие, изигра важна роля в борбата с кризата. Азиатските лидери мобилизираха буквално всички сили, за да организират народите си и да поставят на първо място общественото здраве.
И затова коронавирусът, разтърсил Атлантика, ще повлече след себе си дълбок регрес не само от гледна точка на икономическата структура на западните страни, но и на тяхното политическо бъдеще.
Защото стана очевидно, че западните политици, които се ръководят от понятието „популационен имунитет“ – ултраверсия на социалния дарвинизъм, се тревожат не за народа си, а за следващите избори и затова не се решават да предприемат жизненоважни мерки.
Въпреки това коронаураганът обърна с главата надолу тези дребни сметки… Ето защо във времена на критични събития всяко колебание веднага се превръща в гигантска вълна, която променя голямата игра на глобално ниво.

Превод Тихомир Тодоров