|

Защо именно Италия: Тайната на „странните смъртни случаи“ е разкрита

Стана ясно защо коронавирусът толкова силно удари именно Италия и до какво доведе това, и то навсякъде. В това няма никаква мистика, но е страшно.

Сергей Латишев

Здравното министерство на Италия разкри още една причина за високата смъртност от коронавируса – аномално топлата зима, довела до по-малко, в сравнение с преди, жертви от обикновения сезонен грип, в резултат на което се освобождава ниша за коронавируса и жертвите от него са повече.

Ясно е, че това е третостепенна причина, но ако тя се добави към вече известните факти, става ясно защо именно Италия се оказа най-проблемната страна в Европа, изпреварила по брой починали три пъти дори 1,5-милиардния Китай. Нека осмислим вече известните факти, след което ще стане ясно защо започнаха да умират от „странна смърт“ някои пациенти в Ломбардия.
Епидемията бушува отдавна: това не са го разбирали или са го криели
На 1 април 2020 г. в Италия има 110 574 потвърдени случая на заразяване с COVID-19 и 13 155 свързани с него смъртни случая. Отчасти това е, защото коронавирусът идва в Италия значително по-рано, отколкото се смята, и е успял да „поработи добре“, преди да му се обяви война. Официално първият пациент се появява в Италия едва на 20 февруари – в град Кодоньо в Ломбардия, когато епидемията отдавна бушува в Китай.
И само за месец броят на потвърдените случаи на COVID-19 в Италия скача до почти 50 000, повече от 4000 почиват. Тези чудовищни цифри шокират италианците и цял свят, хората започват да гадаят – защо изведнъж коронавирусът толкова е „харесал“ именно италианците?
И италианските учени дадоха отговор на този въпрос: в момента на първата диагноза коронавирусът отдавна е присъствал „инкогнито“ в повечето градове на Ломбардия – „много преди 20 февруари“.
Според професора по биология Енрико Бучи от университета във Филаделфия коронавирусът е вкаран в Италия не по-късно от средата на декември, защото вече към края на февруари са открити у излекуваните от развилнялата се в Ломбардия през декември пневмония антитела на новия коронавирус (властите са гледали да не афишират пневмонията, очевидно за да не изплашат туристите). Това става, преди Световната здравна организация да даде название на новата болест.
И значи италианската епидемия, която официално идва като гръм от ясно небе, се е разраствала незабелязана повече от два месеца.
И това е в по-добрия случай, защото заразата е могла да се появи в Италия дори по-рано, отколкото… в Китай! Както съобщава директорът на италианския Институт за фармакологични изследвания Джузепе Ремузи, няколко седмици преди в Китай да се регистрира епидемията с коронавируса, в Северна Италия вече циркулира някаква „странна пневмония“.
Лекарите помнят как са наблюдавали много странна пневмония, много тежка, главно при възрастните хора, през декември и дори през ноември – това свидетелства италианският професор. И това значи, че вирусът е циркулирал най-малкото в Ломбардия още преди ние да се притесним от епидемията в Китай.
С други думи, заболяването го е имало, разпространявало се е, а хората не са го знаели, не са искали да го знаят и са проявявали безгрижие.
И друго – съвсем не е ясно дали китайците са занесли новия вирус в Италия или италианци и живеещи в Италия китайци са го транспортирали до Китай. Последната версия неизвестно защо не се разглежда, макар че има пълно право на съществуване: в Северна Италия, главно в Ломбардия, има около сто тъкачни фабрики, които поемат поръчките на прочути италиански моделиери. Около 75% от работната ръка там са китайци, които през ноември масово отиват при роднините си в Китай за празниците, а след това се връщат обратно…
Като цяло коронавирусът атакува Италия вече от половин година, хората масово се заразяват, но им се поставят грешни диагнози – сезонен грип, пневмония… Затова първият „официален пациент“, според вирусолога Фабрицио Преляско, „верятно е бил пациент номер 200, а може и повече“.
Всичко това означава, че заразените от коронавирус всъщност са поне десет пъти повече, отколкото официално се признава. И при това положение предизвикващият ужас процент смъртност в Италия от COVID-19 (11-12%) на практика е само два пъти по-голям от този на най-обикновения грип. По-голямата част от мистиката, както виждаме, вече се изпари.
Криза в здравната система
Както правилно отбелязват внимателни наблюдатели, коронавирусът атакува не толкова отделните хора, колкото националните системи на здравеопазване. Италия е класически пример. От Средните векове медицината там не е първокласна, а от известно време, както и в други страни, тя стана обект на икономии, на „оптимизиране“.
И когато изпитващата дефицит на лекари и сестри занемарена здравна система я връхлита „цунами“ от заразени с коронавирус пациенти, при това в много тежко състояние, (на всички останали е наредено да боледуват в къщи, защото в болниците просто няма места), се оказва невъзможно да се спасят мнозина, които биха могли да бъдат спасени. Поради недостиг на маски, респиратори, апарати за изкуствена вентилация на белите дробове, специално облекло, специализирани легла в реанимациите и инфекциозните отделения (в Германия са 29,2 легла на сто хиляди души, в Италия – 12,5) италианските медици трябва да се трудят до изнемога.
И на всяка крачка да правят труден етичен избор: да спасяват този, който е по-стар или по-млад, този, който има деца или този който още няма.
И сред тях има жертви – от началото на епидемията COVID-19 в Италия само официално загиват повече от 40 служители на болници, заразени са 5000 лекари, медицински сестри и други работници от здравната система.
Върху печалната статистика негативно влияе и лошата хигиена в италианските болници. Според данни за 2015 г. на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, от болнична инфекция в Германия почиват 2363 души, във Франция – 5543, а в Италия – почти 11 хиляди. Това значи, че попадайки в препълнените болнични стаи или коридори, заразените с коронавирус се подлагат на допълнителна атака от загнездили се там зарази, които често ги и убиват.
Това обяснява защо жертвите на сегашната епидемия са повече от обичайните за сезона. Защото, макар че коронавирусът по ключови показатели не е по-опасен от другите неприятни вируси, натоварването сега на болниците е много по-голямо.
С това се обяснява и смисълът на глобално използваните карантинни мерки: занемарилите здравеопазването си страни трескаво се стараят да се справят в борбата с тази зараза, за да не унищожи тя мимоходом и репутацията и кариерата на политиците, допуснали това.
Впрочем, през последните години смъртността от обикновен сезонен грип в Италия, особено сред възрастните хора (65+) и без коронавирус на практика е двойно по-голяма от средноевропейските показатели. От 2012 до 2017 г. грипните епидемии в страната са взели, според оценки на специалисти, почти 70 хиляди живота „над нормата“. По този начин мистиката намалява още повече.

Стареещо население
Очевидна предпоставка за коронавирусната катастрофа в Италия е възрастовата структура на италианското население: всеки четвърти италианец е на повече от 65 години. Средната възраст на италианските пациенти с коронавирус е около 20 години по-голяма, отколкото в Германия, където – и поради по-добрата здравна система – нищо подобно не се случва. Там броят на жертвите от коронавирус е „анормално“ нисък.
Ясно е, че често присъщите на възрастните хора високо кръвно налягане, диабет, рак, инсулти, сърдечни болести, белодробни заболявания и проблеми с дишането, ги правят особено уязвими за COVID-19, особено при една разруха в системата на здравеопазването. Средната възраст на починалите от коронавирус в Италия е почти 80 години и това компрометира много статистиката.

Национален характер
Уви, италианците пострадаха много и поради националния си характер. Те обичат шумните компании, масите, да се прегръщат и целуват при среща.

На италианците са присъщи и някои вредни медицински навици, особено в днешната ситуация. Например злоупотребата с антибиотици, която по статистика е един път и половина по-голяма от тази на другите страни в ЕС. Тези препарати не действат на вируса и способстват за появата на резистентни инфекции, които много усложняват състоянието на тежкоболните, потискайки имунната им система. Не е учудващо, че такива инфекции се срещат в италианските болници два пъти и повече, отколкото средно за Европа…

Неправилно смятат
Страшните плашещи цифри за загиналите „от коронавируса“ в Италия заблуждават много, защото в повечето случаи трябва да се пише не „от“, а „заради“ и „с“. Работата е там, че в официалната статистика попадат всички пациенти, починали в болницата след положителен анализ за COVID-19. Но по някои сметки, непосредствено от COVID-19 умира едва всеки осми от „официално“ починалите заразени. Понякога говорят за 12%. Но глобалният жител, зомбиран от търсещите хайп медии, не прави никаква разлика между починали „с“ коронавирус и починали „от“ него. Макар че такава има.
Затова се получават такива цифри. Това е изгодно за властимащите, представящи ситуацията като обективно страшна и че няма какво да се направи, че страната е жертва на пандемия, за която е било невъзможно да се подготвят. Тоест, че става дума за форсмажор, а не за нечие персонално късогледство, алчност, некомпетентност или безхаберие.

И най-страшното
В четвъртък от Италия пристигнаха новини, предизвикващи пристъп на страх, макар че би трябвало всички да са свикнали вече с ужасите на Апенинския полуостров. В Ломбардия започват да се регистрират „странни смъртни случаи“. Това е, когато хора без сериозни симптоми на коронавирус заспиват и не се събуждат. Както се съобщава, само в един пансион така са починали вече петима болни.
Същевременно идва и плашеща информация от малките градчета в Ломбардия. Техните кметове по време на епидемията пишат 4-5 пъти повече смъртни актове, отколкото за аналогичен период през предишните години.
В град Немборо, на 60 км от Милано, според думите на кмета Клаудио Канчели, от януари до март обикновено умират 35-40 души, през 2019 г. са починали 120 души. А тази година до март са издадени 158 смъртни акта. И в съседните градчета става същото – отива си цяло едно поколение.
Но най-страшното е дори не това, а фактът, че в Пезаро, например, общият брой на починалите е 5-6 пъти по-голям от починалите от коронавирус. Почти такава е ситуацията в Бергамо, където работят руски спасители.
Обяснението на „странните смъртни случаи“ и този „парадокс“ може да е само едно: италианците сега ги убива главно не коронавирусът и не натоварването върху медицинската система, когато за останалите болни просто няма възможности. Убива страхът пред коронавируса и последиците от него – за човека и за близките му.
Изглежда, че в Италия е настъпила, а в останалия свят настъпва къде по-опасната и зловеща епидемия на страх, заплашващ психическото здраве на десетки и стотици милиони хора, не само на старците. И съответно – техния живот. Както отдавна бият тревога честните вирусолози, микробиолози и епидемиолози във всички страни, като руският професор Игор Гундаров – страхът и паниката ерозират имунитета, лишават човека от съпротивителни сили, принуждавайки го да капитулира пред болестите.
Моралът тук е ясен – да се нагнетява коронавирусната психоза , това е страшно престъпление. Това не трябва да го правят за целите си нито властите, нито медиите. Намиращите се в епицентъра на събитията италианци вече не го издържат.
Коронавирусът е виновен за това само отчасти и не трябва да се страхуваме от него, защото заради страха можем да изгубим много повече – благосъстоянието си и свободата в това число.

Превод Тихомир Тодоров