|

Защо принуждават Беларус и Швеция да въвеждат карантина

В отговор на резките критики на медици и учени главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел заяви, че те са предоставили неверни данни за смъртността

Само две страни в Европа не са въвели тотална карантина – Беларус и Швеция. Ръководствата на двете страни, оценявайки реално заплахата от коронавирусна епидемия, смятат такива мерки за излишни. Това не остана без последици: срещу въпросните страни бе разгърната информационна кампания в местните и световните медии.

Шведският казус

Швеция тръгна по „мекия“ сценарий за преодоляване на епидемията, предложен първоначално от Великобритания. В страната решиха да изолират рисковите групи (стари хора и хронично болни), давайки възможност на другите да преболедуват и да си изработят групов имунитет.

По-нататък самата Британия се отказа от собствената си идея, въвеждайки сурова карантина по френски или немски образец. А в Швеция продължиха експеримента, въвеждайки само меки мерки. Правителството забрани масовите мероприятия с над 50 души, затвори университетите и някои курорти. Продължават да работят детските градини, училищата, а с незначителни ограничения – и магазините и заведенията за обществено хранене.

Няма никакви ограничения за придвижването на гражданите и работата на транспорта. Върналите се от чужбина не се поставят под карантина. Стокхолм, за разлика от Париж, Берлин или съседния Копенхаген, не е замрял, макар че хората по улиците са забележимо по-малко, особено вечер.

Това не можеше да продължава дълго. В световните медии започнаха да се появяват материали, че броят на заболелите от КОВИД-19 в Швеция расте с ударни темпове, а смъртността достига 10%. Накрая и във влиятелния шведски вестник Dagens Nyheter се появи статия, подписана от 22 изследователи, професори и лекари, които поискаха от шведските политици да се намесят в стратегията на Департамента за обществено здраве (шведското здравно министерство) за борба с епидемията. Според тях мерките на Департамента са се оказали катастрофални. Също така в статията се сочат шокиращи данни за заболелите и починалите от коронавирус в Швеция.

На 14 април им отговори главният епидемиолог на страната Андрес Тегнел. Първо, той с меки изрази ги уличи в лъжа. Тегнел заяви, че в посочените в статията данни има принципна грешка по отношение на числените показатели на смъртност.

Броят на смъртните случаи, на който те се позовават, е грешен, той не съответства на нашите шведски данни – заяви главният епидемиолог.

Освен това Тегнел решително опроверга заявлението, че шведският Департамент за обществено здраве няма изработена стратегия.

Разбира се, че имаме такава,

– казва Тегнел. Той твърди и че в статията има редица принципни грешки, макар и да не дообяснява какви именно.

Тоест уважаемите учени просто са решили да сплашат публиката с помощта на фалшива статистика и да накарат властите да въведат карантина. Тази тактика работи по цял свят и се провали само в Швеция благодарение на твърдостта на нейното политическо и медицинско ръководство. Няма съмнения, че натискът върху Швеция ще продължи.

Лукашенко: Тракторът ще излекува всички

Друг остров на разум и спокойствие в морето от всемирна коронавирусна психоза остава Беларус. Президентът Александър Лукашенко отначало изобщо отказа да въвежда каквито и да било карантинни мерки. По-късно Беларус все пак прие редица меки мерки.

Заради позицията си страната и нейният лидер бяха подложени на нападки във водещите медии, които действат като главни генератори на пандемичната паника. За да пресече инсинуациите, Лукашенко покани в Беларус мисия на Световната здравна организация, която работи там цяла седмица до събота, 11 април. На 12 април се проведе пресконференция на мисията на СЗО, на която специалисти час и половина отговаряха на въпросите на 80 журналисти.

По думите на шефа на мисията Патрик О`Конър

Беларус е реализирала мерки за сдържане на епидемията благодарение на системен подход от гледна точка на епидемиологичния надзор, а също и благодарение на наличието на лабораторни възможности за ранно откриване на заразени. „Наблюдавахме приоритетно внимание, което се отделя на планирането и на допълнителния капацитет за настаняване на пациенти с потвърден коронавирус. При това като цяло се запазва функционирането на здравната система, включително лекуването на хронични заболявания, грижите за майките и децата, службата за психичното здраве“, каза той.

Представителите на СЗО подчертаха, че им е била предоставена изчерпателна информация.

Благодарни сме на Беларус за откритостта при обмяната на информация и своевременната отчетност в съответствие с Международните медицинско-санитарни правила, което ни помага по-добре да разберем естеството и хода на тази епидемия, заяви Ханс Клюге, директор на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация.

Въпреки всичко това О`Конър препоръча на Беларус да ограничи масовите струпвания на хора, да осигури карантина на контактните с потвърдени пациенти лица, да се включват в работните графици видеоконференции, дистанционно обучение, а също и спиране на незадължителни дейности. Под последните според него се разбират спортните мероприятия и военният парад на 9 май.

Всичко това във водещите световни медии бе обърнато с главата надолу. „Мисията на СЗО заяви, че Беларус трябва да се готви за най-лошия сценарий“ – писа „Дойче Веле“. Въпреки че Патрик О`Конър само предупреди, че страната навлиза в нова фаза на епидемията КОВИД-19 и препоръча да се забранят масовите мероприятия.

Ситуацията в Беларус е сходна с положението в Швеция. Разумните мерки на правителството поставиха под контрол разпространението на епидемията. При това не е нарушена икономическата дейност, а здравната система продължава нормално да обслужва пациентите. Докато в страните, въвели пълна карантина, на медиците не им достигат сили и средства за нищо друго освен за лечение на болните от КОВИД-19. Отменени са всички планови операции и хоспитализации, а често е невъзможно да се получи помощ дори и при тежки случаи.

Както и в случая с Швеция, това разумно поведение на Беларус няма да й го простят – нападките срещу страната продължават.

Странности на статистиката

Досега нито в една от най-пострадалите от коронавируса страни не е публикувана обща статистика на смъртните случаи за първото тримесечие на 2020 г. и за смъртността с разбивка по причините, довели до нея. Макар че досега такава статистика е била общодостъпна до средата на април. Тоест и досега е невъзможно да се направи извод – умират ли като цяло повече хора, например в Испания, ежедневно, отколкото за същия период преди епидемията, или са примерно толкова.

Това е много важно, защото, ако ни говорят, че броят на починалите от КОВИД-19 расте, а при това общото ниво на смъртност не се променя, това значи, че прословутата коронавирусна пандемия е банално манипулиране на статистиката, при което за жертви на тази болест пишат всички наред.

Също така от препоръките на СЗО за медицинска статистика, според съобщения на отделни лекари по места, става ясно, че като причина за смъртта пишат коронавирус дори и при съмнителни случаи. И е всеизвестно как медиите раздухват истерията.

На този фон на създала се паника премерената позиция на Швеция и Беларус се откроява от общото. Именно затова страните се подлагат и ще продължат да се подлагат на критика от страна на медиите, международните структури и поддалото се на психозата мнозинство.

Превод Тихомир Тодоров