|

На фона на пандемията САЩ се превръщат в полицейска държава

От началото на коронавирусната пандемия животът в САЩ се промени драстично. Арести за игра с детето в безлюден парк, глоба за това, че си се любувал на залеза от прозореца на колата, поощряване на доносниците – това са днес американските реалии, съобщава водещата на американската медийна мрежа One America News Луиз Уилър. Според Уилър САЩ заприличват на полицейска държава, а конституционните права на гражданите са под заплаха.
В Синсинати, щата Охайо, прокурорът на окръг Хамилтън Джо Дитърс повдига срещу нарушителите на правилата за социално дистанциране обвинения в „нападение с отегчаващи обстоятелства“.
В Колорадо са арестували баща за това, че в парка е играл с детето си детски бейзбол. И то при положение че наоколо е нямало никого, а самите полицаите, сложили му белезници и вкарали го в полицейската кола пред очите на шестгодишната му дъщеря, не са носили маски и ръкавици.
В Лос Анджелис полицията арестува човек, сърфирал в океана в пълна самота. В Пенсилвания полицията пише глоба на жена, излязла да се разходи с колата си, за да се измъкне за малко от къщи, когато всички са задължени да стоят изолирани по местоживеене. В Калифорния полицаи налагат глоби на хора, които се любуват на залеза от собствения си автомобил.
В Кентъки съдия задължава жителите, отказващи да спазват карантина, да носят на крака си устройство за проследяване. В град Порт Исабел, щата Тексас, на хората им е забранено да отиват някъде, ако в колата има повече от двама души. Как майка на три деца може да си купи хранителни продукти? Никой не знае! В Канзас Сити полицията прекъсва автомобилен парад на учители и администратори от началното училище, при положение че всички те също са в собствените си транспортни средства.
Кметът на Лос Анджелис обещава възнаграждение на доносниците, които донасят за съседите си, нарушаващи правилата за социално дистанциране. И дори не е важно дали вие смятате обявената от властите карантина за необходима – или за безсмислена и вредна.
С такова поведение не трябва да се примиряваме! Защо? Нима за политиците е достатъчно да определят нещо като извънредна ситуация, за да оправдаят нарушаването на конституционните ни права? Ако отговорът е „да“, какво ще попречи на следващият президент демократ да заяви: „Промяната на климата е извънредна ситуация“ – и на това основание да отмени правата ни и да ни наложи социализъм?
Знам, че някои ще кажат: „Отделните щати имат полицейски пълномощия, каквито няма федералната власт и които им позволяват да въвеждат такива драконовски мерки.“ Тогава ми отговорете какво ще попречи на губернаторите демократи в демократичните щати в цялата страна да обявят въоръженото насилие за извънредна ситуация и да използват това за отмяна на конституционното ни право да съхраняваме и да носим оръжие?
Въпросът е искате ли вашата държава да се държи като полицейска? Нормално ли е според вас представители на властта да слагат белезници на баща за такова „отвратително престъпление“ като игра на детски бейзбол с дъщеричката си в парка? Вярвате ли, че такава държава няма да наруши правата ви при първа възможност? Ако отговорът е „да“, огледайте се наоколо. Може би ние, като нация и като граждани на Щатите, трябва добре да помислим, преди да гласуваме за длъжностни лица, злоупотребяващи с пълномощията си, когато им се удава случай, обобщава Луиз Уилър.
Превод Тихомир Тодоров