|

Русия показа как трябва да се води икономическа война

Михаил Онуфриенко
Коронавирусната епидемия, която удари със страшна сила Евросъюза и САЩ, започващата световна икономическа криза и текущата хибридна война се оказаха значително по-малко болезнени за Русия, отколкото се надяваха на Запад. Докато „нашите партньори“ лежаха на лаврите си и чакаха ефекта от въведените санкции, Русия се подготвяше за катаклизмите.
Според данните на Централната банка на Русия златните запаси на страната към 20 март 2020 г. са на стойност 551,2 милиарда долара. Според данните на Световния съвет по златото руският регулатор само през миналата година е закупил 158,1 тона злато.
След като заради епидемията и паниката на Запад цената на златото скочи до небесата, руската Централна банка обяви за прекратяване на покупките от 1 април. Още повече че в момента златото представлява повече от 20% от златните резерви – което е много висок показател дори за водещи икономики в света. Именно със злато Централната банка заменяше доларите във валутните си резерви.
Има и още едно съображение. Колкото повече има в света държатели на злато, толкова по-бързо ще тръгне процесът на дедоларизация на световната икономика, което е обективно изгодно за Русия, а и за всички, с изключение на САЩ. Докато в Съединените щати положението не е толкова стабилно, колкото се опитва да го представи Тръмп. Налице са признаци за приближаващ крах. Другояче не може да се обясни на практика вертикалното излитане на стойността на застраховката от дефолт на САЩ. Само през февруари петгодишните CDS (застрахователна полица, която се използва от притежатели на дълг срещу неизпълнение от страна на кредитополучателя) на САЩ се продаваха за 14 пункта, а днес те са се вдигнали на повече от 24 пункта.“
Стратегията на Москва работи
Днес световните медии постоянно пишат за близкия крах на Русия, която има „наркотична зависимост“ от петрола. При това забравят, че бюджетът на страната е формиран при разчет 42 долара за барел, а не 71, както при саудитците. И валутният резерв на Русия е дори малко по-голям, отколкото на противниците й. Както и делът във БВП от продажба на петрол е по-малко от 39%, докато при Саудитска Арабия е почти двойно повече. Освен това Русия притежава отдавна изплатили се тръбопроводи и има дългосрочни контракти за доставка, а за саудитския петрол стават критично важни свободните танкери и цената на фрахтоването, която вече се е вдигнала в пъти. Не трябва да се забравя също, че дълговете на Русия са многократно по-ниски от тези на Саудитска Арабия. А за десетките трилиони американски дълг изобщо не говорим.
Що се отнася до САЩ, техният петрол е по-скъп при добива, а като нов играч на този пазар на Щатите им се налага и да отвоюват пазари от традиционните доставчици. Обективно те още на старта са в по-неизгодно положение и дори при цена 42 долара, каквато скоро няма да има, американците на външните пазари не ги чака нищо оптимистично. Нещо повече – продължават започналите вече фалити на американски петролни компании. А за нови сондажи не става и дума.
Русия, която за 6 години санкции се научи да разчита на собствените си ресурси, не само се подготвяше за случващото се днес – тя самата започна преди месец петролната война, като се отказа от сделката с ОПЕК+. И както виждаме сега, изпадат в истерия именно конкурентите й – саудитци и американци. Първите спешно свикват извънредно събрание на ОПЕК+, вторите оказват помощ на своите петролни фирми, които не само няма къде да продават петрола си, а просто няма къде да го наливат вече. Тръмп отваря хранилища от стратегическия резерв за 77 милиона барела. Но това е капка в морето, защото петролодобивните фирми в САЩ ще запълнят тези обеми до средата на април, ако не и по-рано.
Златото дава преимущество на Русия
През последните дни пишман експерти от цял свят разказват за продажби на руски нефт с отрицателна доходност, говорят за безумни цени при продажбата на марката нефт Urals, дори за 10 долара за барел. При това изцяло се игнорира фактът, че тази марка се котира на пазара само с 4,75 долара по-евтино от еталонната Brent, която при падането стигна до 23, а на вчерашните търгове скочи до 36, като после се върна на 33. Няма смисъл да се повтарят очевидни неща.
Като цяло всичко е просто. Падането на цените на петрола неизбежно води до падане на доходите както на нефтодобивните компании, така и на бюджетите на страните, добиващи петрол. Но Русия, за разлика от спомената вече Саудитска Арабия, не намали резервите си четворно през последните няколко години като саудитците, а трупаше, замествайки долара със злато. Което й позволи в удобен момент, в началото на пандемията на Запад, да срине цените на петрола в условия на намаленото търсене.“
Нито един от западните аналитици не пише за това, но за Русия е много по-важно да запази пазарите си и да не позволи на американския играч да я изтласка завинаги. А това беше напълно възможно, ако си спомним политическия натиск, с който САЩ пробутват техния петрол и газ навсякъде, където могат. Ярък пример е войната със „Северен поток-2“.
Хладен и показателен разчет
Впрочем сега са ясни и причините, поради които Русия не възпрепятства прекратяването на газопровода по политически причини – заради въведените от САЩ санкции – и не бърза да използва баржата за полагане на тръби „Фортуна“ и кораба „Академик Черски“ за окончателното полагане на новия тръбопровод със собствени сили. Което би било напълно реално, защото „Фортуна“ вече участваше в полагането на финландския участък, а на „Черски“ му трябваше само дооборудване на стойност неколкостотин милиона рубли, което би отнело не повече от месец.
Русия не тръгна по този път, предпочитайки да покаже на всички, и преди всичко на Германия, как САЩ с политическия си натиск нанасят щети на партньорите си и как нарушават законите на свободния пазар и правилата на Световната търговска организация. Днес и в обозримо бъдеще вече не може да става и дума за проникване на нефт и газ от САЩ на европейския (и не само) пазар. А строителството на „Северен поток-2“ в условията на паднало търсене вече изобщо не изглежда толкова актуално, както мислеха мнозина.
Като цяло Русия, понасяйки от коронавирусната епидемия стотици пъти по-малки загуби, отколкото САЩ и ЕС, предварително си създаде въздушна възглавница за сигурност и се приготви за война на петролния пазар. И ще нанесе на конкурента си, преди всичко американския, смъртоносен удар.
И още нещо крайно важно в международната търговия, за което предпочитат да не споменават на Запад – това е репутацията.
„Кредитната история“. Никой и никога няма да си има работа с ненадежден контрагент, който освен това е способен във всеки един момент да се откаже от поетите си задължения и да наруши установените правила на игра.
Първо СССР, а после и Русия, въпреки разрухата в държавата, войни, политически катаклизми и санкции, повече от половин век изпълнява задълженията си. При положение че САЩ, а Тръмп го демонстрира повече от нагледно, не изпълнява междудържавните споразумения, разваляйки дори съглашения, сключени по тяхна инициатива при Барак Обама.
Затова, изхарчвайки сто милиарда от валутните си резерви днес, Русия не само в дългосрочна, но и в средносрочна перспектива получава неизмеримо повече, с оглед на това, че бушуващата епидемия нагледно показа на цял свят колко струват „единството и солидарността“ на САЩ, ЕС и целия Западен свят.
А в условията и на икономическа криза тепърва предстои голямото преустройство на междудържавните отношения, пазарите, световната икономика и съюзите на страните. Неизбежно ще се преместят центровете на сили, както и ще възникнат нови съюзи. И в този нов свят репутацията и надеждността, а също и икономическата целесъобразност ще са къде по-важни от формата на управление и разсъжденията за „европейски ценности“. Именно за това е готова Русия.
Превод Тихомир Тодоров