|

СЗО разпространява дезинформация и плаши населението на планетата

Денис Юрганов

Според заявлението на директора на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус бушуващата по цялата планета опасна пандемия няма да приключи скоро. Организацията е много разтревожена от неутешителната тенденция на заболявания и смъртност в много страни поради ниското ниво на тестване. През последните седмици има много такива заявления, но далеч не всички са съгласни с оценката и изводите на СЗО и най-вече за огромната опасност от новия вирус. Водещи експерти и учени стигат до извода, че официалната информация за COVID-19 не съответства на реалността и че днешната епидемия дори не влиза в двайсетте най-смъртоносни епидемии в историята. По данни на Deutsche Bank вирусът може да влезе в първата петица на най-смъртоносните заболявания само при 210 милиона жертви. По този показател днешната епидемия може да се сравнява със свинския грип от 2009-2010 г. Тогава са починали 0,003% от населението на планетата – 303 хиляди души. Професорът по вирусология Джон Йоанидис от Станфордския университет смята, че „събраните до момента данни за това колко хора са заразени и как се развива епидемията са крайно ненадеждни“. Според него единственият случай, когато е тествана голяма група от хора, е бил на круизния кораб Diamond Princess, на който всички пътници са били поставени под карантина. Там показателят за смъртност е 1,0% и това главно са възрастни хора.
Смъртността на COVID-19 не се отличава съществено от онези ОРВИ (остри респираторни вирусни инфекции), предизвикани от известните ни коронавируси, с тези изводи на Йоанидис са съгласни и френски лекари. В статия за най-авторитетното медицинско списание Nature Medicine вирусолози от САЩ и Китай предоставят данни за китайския град Ухан, където вирусът е открит за пръв път. Рискът от летален изход за град Ухан е 1,2–1,4% (от заболелите), а в районите извън провинция Хубей е 0,85%, което се съотнася добре с данните на професор Йоанидис. Специално разследване публикува изследователската група Swiss Propaganda Research (Швейцария), в което се говори за многобройни случаи от неподкрепено с нищо драматизиране на коронавирусната епидемия в световните медии. Връщайки се към опита ни от минали глобални заболявания, напълно можем да си представим, че всичко става според известния афоризъм – има лъжа, нагла лъжа и статистика. Става дума за онази статистика, която редовно излиза от СЗО. Впрочем репутацията на тази международна организация сериозно е подкопана, но когато сега ни дават медицински предписания, позовавайки се на СЗО, те се възприемат като много авторитетни. И обикновено се дублират от министерствата на здравеопазването на страните, като Русия не е изключение.
Ако си спомним историята с птичия грип, тогава СЗО предупреди за световната инфекциозна вълна – „до седем милиона смъртни случая“! Реагирайки на тази прогноза, правителствата на страните закупиха „най-ефективните“ лекарства срещу грип – „Тамифлу“ и „Реленца“. През 1996 г. швейцарският фармацевтичен гигант Roche купува от американската биотехнологична компания Gilead лиценз за производството на „Тамифлу“. Неин бивш председател и главен акционер тогава е бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд. Roche печели повече от милиард швейцарски франка от продажбата на „Тамифлу“. Птичият грип, разбира се, не отнесе заявените милиони животи: като цяло в света умряха 152 души. Клаус Стоер, изиграл решаваща роля в стратегията на СЗО, напусна поста си, след като пандемията стихна, и зае длъжността директор на швейцарската фармацевтична компания Novartis. През 2009 г. по време на свинския грип СЗО побърза да нарече това епидемия, зараза, която се оказа по-слаба от очакванията. И отново по препоръки на СЗО много държави похарчиха огромни суми за закупуване на ваксини срещу несъществуващата пандемия; организацията също така настояваше за масово ваксиниране на населението. Тогава Русия изгуби 4 милиарда рубли (около 90 млн. евро). В САЩ 133 млн. дози ваксина се оказаха непотребни. В Евросъюза печалбата на фармацевтичните компании стигна 7 млрд. евро, а СЗО бе заподозряна за сговор с Roche Holding. И излиза, че за някои пандемията е беда, а за някои – правене на добри пари. В разгара на коронавируса така стана например с парацетамола, който беше изкупен повсеместно от аптеките в света, защото СЗО заяви, че помагал на заразените с COVID-19.
Още един любопитен факт – кой е директорът на СЗО Гебрейесус? Тедрос Гебрейесус стана първият африканец (от Етиопия), който през 2017 г. оглави агенцията на световното здравеопазване, при това без да е лекар. Има интересна информация от неговата биография. Когато, след повече от 10-годишно пребиваване във Великобритания, той се връща в родината си, е назначен за министър на здравеопазването (2005–2012 г.) и именно през този период се среща с бившия президент на САЩ Бил Клинтън и започва да сътрудничи с Фондация „Клинтън“. Установява тесни отношения с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Като министър на здравеопазването Тедрос оглавява Световния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, чийто съучредител е Фондация „Гейтс“. През 2006, 2009 и 2011 г. Гебрейесус се занимава с укриване на информация за холерни епидемии в Етиопия. Интересно е, че през първото десетилетие на века в устава на СЗО са внесени някои любопитни поправки. Преди СЗО можеше само да дава препоръки на международната общност. От 2005 г. действа поправка, която позволява на тази обществена организация при извънредни ситуации (например по време на пандемия) да издава заповеди, задължителни за изпълнение от всички страни. В условията на епидемия СЗО с нейната система от регионални представителства може да нагнети такъв страх, че да ни е яка гърбина.

Превод Тихомир Тодоров