|

Тактически похват за вдигане на залозите: Как САЩ поставят условия за продължаване на договора СНВ-3, известен в НАТО като Нов СТАРТ

Специалният представител на президента на САЩ за контрола над въоръженията Маршал Билингсли се усъмни, че Вашингтон ще продължи договора СНВ-3, ако Москва не може да накара Китай да седне на масата за преговори. Белият дом отдавна иска да накара Пекин да стане част от договора за стратегическите въоръжения. Освен това Съединените щати смятат, че Русия трябва да се откаже от най-новите си въоръжения. Според експерти и двете искания са невъзможни за изпълнение. Прогнозите са, че за СНВ-3 САЩ ще заемат същата позиция като при Договора за ракетите със среден и малък обсег: Вашингтон само ще увеличава градуса на обвиненията и ултиматумите и в крайна сметка ще провали споразумението.

На въпроса – дали Тръмп е взел решение за продължаването на договора, Билингсли отвръща: „Ние искаме да разберем защо руснаците толкова много държат да се продължи договорът и искаме да ни обяснят защо продължаването му отговаря на нашите интереси“.

По думите на американския представител Билингсли новият договор за контрол над стратегическите настъпателни въоръжения трябва да съдържа задължителни и поддаващи се на проверка положения.

Той засегна и темата за новите въоръжения в арсенала на Русия. Става дума и за междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“, ракетния стратегически комплекс с хиперзвуков планиращ боен блок „Авангард“, хиперзвуковия авиационен ракетен комплекс „Кинжал“, а също и безпилотните подводници „Посейдон“.

„Руснаците просто трябва да спрат тези програми и да се откажат от тях“ – заяви Билигсли.

Докторът на политическите науки Андрей Манойло напомня в разговор с РТ, че американците не за пръв път издигат искания новите руски въоръжения да се включат в дискусиите за продължаване на СНВ-3.

„Те биха искали да използват темата за продължаване на СНВ-3, за да получат някаква информация за това оръжие. Затова изначално американците планираха да включат тези въоръжения в обновения договор. Това би позволило да получат описанието му и тактико-техническите характеристики, защото такива сведения се повдигат по време на обсъжданията“ – отбелязва експертът.

Преди това заместник-министърът на МВнР на Русия Сергей Рябков съобщи, че американската страна не е изявила желание да продължи действащия Договор за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения по време на телефонните преговори между външния министър Сергей Лавров и шефа на Държавния департамент Майк Помпео.

„Не, не сме чули за такава готовност от тяхна страна“ – отвърна Рябков на въпрос за продължаването на договора СНВ-3.

Същевременно президентът на САЩ Доналд Тръмп само ден по-рано заяви за стремежа на Русия и САЩ да са споразумеят за контрол над стратегическите въоръжения. Коментирайки телефонния си разговор си с руския си колега Владимир Путин, Тръмп отбеляза, че възприема този въпрос „много сериозно“.

Договорът за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения СНВ-3 беше подписан през 2010 г. от президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама.

Преди това споразумение бе сключен договорът СНВ-2 между Москва и Вашингтон през 1993 г. Според условията на споразумението страните се задължават да намалят броя на ядрените бойни заряди до 3000–3500 единици. Също така бе договорено да се ликвидират всички балистични наземни ракети, оборудвани с повече от един боен блок.

След излизането обаче на САЩ през 2001 г. от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана (ПРО) през 2002 г. Москва заяви, че прекратява задълженията си по договора СНВ-2.

Вместо изгубилия сила договор СНВ-2 през 2002 г. САЩ и Русия подписаха договор за намаляване на стратегическите настъпателни потенциали (СНП), според който се задължават да намалят броя на стоящите на бойно дежурство бойни глави до 2200 от всяка страна.

Според условията на СНВ-3 страните се задължават да намалят броя на разгърнатите междуконтинентални балистични ракети, балистичните ракети на подводници и тежки бомбардировачи до 700 единици. Броят на бойните заряди на разгърнати носители не трябва да надвишава 1550. Числеността на разгърнати и неразгърнати пускови установки не трябва да надвишава 800 единици.

При това всяка от страните има право да определя самостоятелно състава и структурата на ядрените си сили, както и да модернизира въоръженията си.

Договорът изтича през 2021 г., но страните могат да го продължат с още пет години.

Москва неведнъж е съобщавала, че е готова да пристъпи към преговори за продължаване на договора СНВ-3 по всяко време. Вашингтон обаче не бърза да продължава споразумението. Както съобщи високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ, американската страна не вижда това да е „спешен въпрос“, тъй като продължаването на споразумението изисква само размяна на ноти между страните.

Както обясни през 2019 г. представител на Пентагона, бързото съгласие на САЩ би намалило шансовете за създаване на договор с участието на Китай. Пекин отхвърля подобни предложения, напомняйки за огромната разлика между ядрените арсенали на САЩ, Русия и Китай – като последният има само 290 бойни глави.

Както отбелязва водещият научен сътрудник от Центъра за изследвания на проблемите на сигурността към РАН Константин Блохин, искайки от Москва да „накара Китай да седне на масата за преговори“, Вашингтон дори не отчита факта, че Китай е силна и суверенна страна, самостоятелно определяща политиката си.

„В САЩ не се замислят дали Русия изобщо може да повлияе на Китай, дори и да има желание. Вашингтон просто поставя условие и му е все едно как то ще се изпълнява. С такъв пазарлък Белият дом не може да загуби. Ако Китай не се включи в преговорите, Тръмп спокойно може да излезе от СНВ и да увеличи военната поръчка, като подкрепи привържениците си от оръжейната промишленост. Е, а ако Китай неочаквано се присъедини към преговорите, това също ще е от полза за САЩ“ – поясни експертът.

При това Тръмп предупреди, че при липсващи споразумения с Китай и Русия САЩ ще се стремят да създадат „най-мощните ядрени сили в света“.

Трябва да се отбележи, че през 2019 г. по инициатива на Вашингтон вече се разпадна друг стратегически договор – за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег. Документът от 1988 г. бе анулиран, след като САЩ обвиниха Русия, че полетът на руската ракета 9М729 уж надхвърлял 500 км.

Както отбелязват експерти, при продължаването на СНВ-3 американците също искат да акцентират върху безпочвени обвинения по адрес на Русия и Китай. Маршал Билингсли направи серия от подобни намеци, без при това да конкретизира за какви именно нарушения става дума. Според Андрей Манойло това е обикновен риторичен похват на американските чиновници.

Като цяло американската администрация е настроена за отказ от продължаването на СНВ-3, смятат експертите.

„С такива ултиматуми САЩ формират подходящ фон за разваляне на договора. Същата беше и ситуацията преди разпадането на договора за ракетите със среден и малък обсег – същите безпочвени обвинения и неизпълними искания. Очевидно е, че Русия няма да се отказва от най-новите си оръжейни разработки, а Китай няма да участва в преговори за контрол над въоръженията, така че такива условия са неизпълними“ – отбелязва Константин Блохин.

Подобна е гледната точка и на Андрей Манойло.

„Американската администрация планира да разруши този договор, защото той пречи на американските военни компании да получават нови поръчки и да се обогатяват. Тръмп трябва да храни хората, които реално го качиха на власт и го подкрепят, а това са преди всичко представителите на Военнопромишления комплекс“ – обобщи експертът.

 

Превод Тихомир Тодоров