|

Ще спре ли нова желязна завеса трансджендърите?

Пьотр Акопов

Европа ще се докара до нова желязна завеса между своите Изток и Запад – но не заради коронавируса. Има неща, по-силни и по-страшни за европейското единство.
„Това решение връща Унгария назад в средновековието!“ Какво ли още е направила Будапеща, че да предизвика гнева на прогресивното човечество?
Съвсем наскоро ругаеха унгарските власти за приетия закон, даващ извънредни пълномощия на правителството на Виктор Орбан, докато е в сила извънредното положение, въведено за борба с пандемията. Унгария трябва да бъде изолирана под политическа карантина! Не, по-добре напълно да се изключи от ЕС! Шумотевицата е голяма, но Орбан е обект на критики през всичките тези десет години, през които е на власт, и го ругаят за всичко: за конституцията, за унгарските закони, противоречащи на европейските, за контрола върху съдиите и медиите, за отказа да приема мигранти, за отстояване на християнските ценности. Унгария се държи предизвикателно, като отхвърля на практика всички нови общоевропейски ценности – но продължава да получава повече от ЕС, отколкото дава. В Будапеща разбират, че никой няма да изключва страната им от Евросъюза – да не говорим и че Орбан се ползва с подкрепата на мнозинството унгарци. Но има, разбира се, и „прогресивна“ опозиция, на чиито заявления реагира „международната общност“.
Унгарският клон на организацията Amnesty International определи като „средновековие“ приетите във вторник от унгарския парламент поправки в законодателството, според които гражданите на страната няма да могат да сменят пола си. И не в живота – операциите за смяна на пола и други такива дивотии не са забранени в страната, – но в документите вече вместо графата „пол“ ще има графа „пол при раждането“. И съответно той няма да може да се променя – дори и със заклинания като „мамо, роди ме още веднъж“.
Нарушава ли това правата на трансджендърите и други лица, които са решили, че знаят по-добре от Бог (или от природата, ако Бог е отменен) какви са всъщност? Само на хартия – заради невъзможността да получат съответстващ на желанието им документ, – защото, както специално уточнява унгарското правителство, „регистрирането на биологичния пол на детето в акта за раждане не влияе на правото на мъжете и жените свободно да изразяват и практикуват своята идентичност в зависимост от желанието си“. Нещо повече – в Унгария има немалко както трансджендъри, така и представители на ЛГБТ-общността и никой не им се пъха в леглото и не им дири сметка как се наричат.
Но властите са длъжни да се занимават с реалния свят. И наистина, сега настояват за свобода на избора от един от двата пола, но по-нататък ще става още по-забавно: както вече се практикува в някои особено напредничави американски щати, ще започне да се отстоява правото на избор от петдесет измислени в университетите „пола“. И какво да прави държавата? Ако искате, смятайте се за каквито искате, дори и за хобити – моля, това е ваше право, само че държавата отказва да играе с вас тези игри.
И абсолютното мнозинство в обществото я подкрепя в това – маджарите, дошли последни по време в Европа, нямаше да се запазят във враждебното обкръжение на чужди за тях етноси, ако не се държаха за своята идентичност: национална и религиозна. Така че сега те отново отстояват правото си на живот и искат да запазят унгарския народ за следващите хиляда години. А заплахите са много – преди всичко падането на раждаемостта, която от двайсет години е по-малка от смъртността.
Разбира се, биха могли да опитат да решат проблема по европейски: да си вкарат мигранти, те имат добра раждаемост. Но странният Орбан вместо това стартира програма „Семейството преди всичко“, която предвижда помощи за новите семейства и за всички, които искат да раждат нови унгарци. А мигранти не иска да приема – заради което получава още овиквания от Евросъюза. И изобщо с всички сили защитава традицията, вярата, ценностите – потресаваща наглост според съвременна Европа. Дори страната се отказа от участие в „Евровизия“ – без официални обяснения, но с неофициални коментари относно прекомерната „обратност“ на конкурса. И – о, ужас, – записва в Конституцията брака като съюз между мъжа и жената!
Ясно е, че просто така няма да оставят Унгария на мира: все пак тя е член на ЕС и с примера си покварява и другите страни. Всъщност в Евросъюза и без маджарите има достатъчно народи, които не са готови покорно да слязат от историческата сцена. Италианци и гърци, поляците и словаците с тяхното католичество, православните българи и румънци. При това повечето от тези народи са в Източна Европа – тоест от тази страна на бившата желязна завеса. Макар че защо бившата?
Наскоро на общоевропейския конгрес на ЛГБТ бе прието заявление, че новата желязна завеса вече е разделила Европа – един вид, 30 години след падането на комунизма в източната част на континента са се настанили хомофобия, джендърна омраза и дискриминация. Ясно е, че всичко това го обясняват с тежкото наследство от стария режим: дълго са живели под тоталитаризъм (червен и руски) и ето сега са такива изостанали ксенофоби. Безполезно е да се спори с прогресивните европейци и да им се обяснява, че различията между Източна и Западна Европа имат хилядолетна история.
Добре е да защитаваш народа си и традицията му, но няма нужда от спорове – нека си живеят във въображаемия си свят на десетки полове, свят недълготраен по своята същност, не даващ потомство. При това няма нужда да си католик унгарец или православен руснак, за да разбираш нещо елементарно: полът не може да се измени. Може да се пият хапчета, да се правят операции, да се ходи при психолог – но даденият ти от рождение пол е невъзможно да се промени. Той може да се осакати – както и народът, повярвал в тези глупости.
„Некрасивото убива“ – казва Достоевски. Но в този случай вярващите в промяната на пола атеисти ще ги убие и елементарната антинаучност. „Тъмните векове“ не са в средновековието, а в това, което ни готвят аморалните и неграмотни идеолози на „половото многообразие“.

Превод Тихомир Тодоров