|

Европа и вирусът – дълбока икономическа травма

Владимир Малишев

Ще може ли да се спаси европейският начин на живот

„Гражданите на Европа – пише италианският вестник Il Giornale –бяха изхвърлени на улицата, възникна взривоопасна криза. Трябва да се спасява не само здравето на хората, но и европейската икономическа система, която се сблъска с невиждано досега предизвикателство.“

Затворени кафе-сладкарници във Венеция

„Травмата за италианската икономика е неизбежна“ – мрачно заявява La Repubblica, предвещавайки, че и след спада на епидемията нищо добро не чака страната. Позовавайки се на данни от италианската Държавна банка, вестникът пише, че спадът на годишния БВП ще е от 9 до 13%, рязко ще се съкрати производството, ще нарасне безработицата. Дефицитът, предизвикан от мерките на 32 развити страни, ще доведе до образуването на съвкупен дълг у тези страни от порядъка на 3 трилиона евро. Залогът за Гърция е голям. На ръба на краха е туристическият сектор, един от най-важните за икономиката на страната. Миналата година Гърция привлече рекордните 33 милиона туристи – три пъти повече от собственото й население. През текущата година няма да има нищо подобно. В Атина останалите без работа служители от сферата на ресторантьорството и туризма на 27 май атакуваха сградата на Министерството на труда. Протестирайки срещу уволненията и липсата на реална помощ, те се опитаха да влязат в сградата, но бяха посрещнати с палки и сълзотворен газ. Премиерът на страната К. Мицотакис обяви, че от 15 юни в страната ще се отворят хотелите, но кой сега ще тръгне да почива в Гърция?

„Коронавирусът ще разори повече хора, отколкото ще убие, и това е глобална ситуация“, зловещо вещае британският Independent.

Протест на работници пред кметството в Таранто (Италия)

Скорошен крах заради забавената делова активност предрича на Европа икономистът от Capital Economics Джесика Хиндс. За първото тримесечие на 2020 г. БВП на страните от еврозоната е паднал с 3,8%. Икономиките на Франция и Испания се лишиха през този период съответно от 5,8 и 5,2%. Това е най-големият за тримесечие срив в историята на статистиката, която във Франция се води от 1949 г., а в Испания – от 1995 г. Според Хиндс спадът, който Европа е усетила през първото тримесечие, „ще е нищо в сравнение с пълния срив, който със сигурност ще настъпи във второто“.

Нагнетява страх и The New York Times. „Пазарите се сриват. Икономиката спира. Паниката се разпространява…“
Към ударите на вирусно-икономическата криза се добавя и нова беда. Департаментът на ООН за борба с търговията с наркотици и престъпността публикува доклад за влиянието на вирусната инфекция върху наплива на мигранти в Европа. Въпреки затварянето на границите потокът от нелегални мигранти нараства. От януари досега в Италия са дебаркирали около 3400 нелегални мигранти (за същия период миналата година са били 667).

Десант на мигранти в Италия

Само в Либия сега има около 650 хиляди мигранти, готови да щурмуват Европа. Но какво щурмуват? Повсеместното затваряне на производствата в Европа под предлог „борба с коронавируса“ доведе до по-сериозни съкращения на работни места, отколкото в страните в Близкия изток например.

„Въпреки че властите на Италия и Либия обявиха, че пристанищата им „не са безопасни“ поради пандемията и забраняват влизането на чужди плавателни съдове, осъществяващи операции за спасяване на мигранти в морето – се казва в доклада на департамента на ООН – потокът от мигранти не спира. Само през първите две седмици на април в морето до либийския бряг са спасени около 800 бежанци и мигранти“.

Тълпи от мигранти в Гърция

„Това са плашещи данни… – коментира Il Giornale. – Италия трябва да направи нещо, за да не стане отново място, закъдето напират всичките тези мигранти.“

Италия има от какво да се страхува. Проблемът с масовата нелегална миграция е един от най-острите в страната. Последователният борец срещу приема на мигранти, лидерът на партията „Лига“, която сега води в рейтингите, Матео Салвини изгуби поста си министър на вътрешните работи в предишното правителство, защото забрани влизането на кораб с мигранти в италиански пристанища. За това той едва не бе даден под съд, но на 26 май сенатът не позволи на прокуратурата да започне срещу него съдебно дело.

Мигрантите не спират да атакуват и Гърция. На островите Лесбос, Хиос и Кос, близки до бреговете на Турция, в лагери, предназначени за настаняване на по-малко от 10 хиляди души, има струпани по 50 и повече хиляди пришълци. И всеки ден на кораби и лодчици-черупки идват все нови тълпи. Както заяви в интервю за излизащия на остров Лесбос вестник „Сто Ниси“ депутатът от парламента Янис Бурнус, правителството е „решило да превърне островите от североизточната част на Егейско море в постоянен затвор за хиляди бедняци“.
Работа за тези хора, прииждащи в Европа, нямаше и преди, а социално-икономическите последици от радикалните мерки за борба с вирусната инфекция само изостриха ситуацията. Тълпи от нови пролетарии ще тресат все повече старицата Европа.

Превод Тихомир Тодоров