|

Тръмп започна гражданска война

Сергей Латишев

Като започнаха погроми и безпрецедентен морален терор срещу несъгласните, с цел да сплашат избирателите преди изборите през ноември („ако не ни изберете, ще изгорим цялата страна“) демократите много помогнаха на президента републиканец Доналд Тръмп. Вече не коронавирусът и икономическата криза, а сигурността на гражданите става основна тема на изборите. Като даде време и възможност на демократите и техните привърженици – агресивни черни расисти, левичари и присъединили се към тях либерали – да се компрометират в очите на американското мнозинство, Тръмп решително тръгна в настъпление.
По време на речта си пред паметника на изтъкнатите американски президенти в планината Ръшмор и на изказването си на 4 юли във Вашингтон по случай Деня на независимостта, след което имаше грандиозен военновъздушен парад, президентът на САЩ успокои доведените до отчаяние американци, че няма да остави страната в ръцете на черни расисти, безотговорни левичари и всевъзможни погромаджии, които не изпитват добри чувства към Америка и се срамуват от нейната история.

Вставай, страна огромная…

Всичко това прозвуча като призив за мобилизация, почти като „Вставай, страна огромная, вставай на смертный бой с фашистской силой тёмною“, „с проклетата либерална орда“. Защото тя безжалостно унищожава историческата Америка: рушат се паметници, поставят се на колене белите американци и се заставят да се „каят“, граби се частна собственост в щатите и градовете, в които на власт са демократите, чиято крайна цел е пълното преформатиране на страната, което ще я направи неузнаваема за американското бяло мнозинство.
Тръмп на практика се провъзгласи за главнокомандващ на това мнозинство. Президентът пое върху себе си отговорността за укротяване на опонентите въпреки заплахите от втора Гражданска война, ако погромаджиите и техни спонсори не се смирят. Това означава и че участниците в предстоящите само след няколко месеца президентски избори, които със сигурност ще бъдат най-ожесточените за последните 150 години, ще се чувстват в изборните секции като бойци от една от двете армии, които са длъжни да победят, защото в противен случай това ще е краят на Америка.
Нека внимателно се запознаем с това, което каза Тръмп в подножието на свещената за американските патриоти планина Ръшмор, пред голямата, неизплашила се от коронавируса аудитория, реагираща бурно на думите му.

Тръмп: Американците не са слабаци

Ето най-характерните пасажи от тази историческа реч.
„Нацията ни стана свидетел на безпощадна кампания по унищожаването на нашата история, клевети срещу нашите герои, изтриване на националните ценности и обезверяване на децата ни. Разярени тълпи се опитват да свалят статуите на нашите основатели, да осквернят най-свещените ни мемориали и да провокират вълна от насилствени престъпления в градовете ни. Много от тези хора си мислят, че американският народ е слаб, мек и покорен. Но не, американският народ е силен и горд и той няма да допусне да му бъдат отнети страната и всичките й ценности, неговата история и култура.“

Крайнолевият фашизъм

Тръмп много точно описа с какви врагове си имат работа той и многобройните му привърженици:
„Един от политическите им инструменти е премахване на културата, изгонване на хората от работа, да се накарат несъгласните да се срамуват и искането на пълно подчинение от страна на всеки несъгласен. Именно това е определението за тоталитаризъм, а той е напълно чужд на нашата култура и нашите ценности и изобщо няма място в Съединените американски щати.“
След това президентът се върна към тази наболяла тема още веднъж: „В нашите училища, новинарски редакции, дори в корпоративните кабинети се появи нов, крайноляв фашизъм, който изисква абсолютна вярност. Ако не говорите на неговия език, не изпълнявате ритуалите му, не произнасяте мантрите и не изпълнявате заповедите му, ще бъдете подложен на цензура, изгнание, включване в черен списък, преследване и наказание.“
Президентът на САЩ предупреди, че на американските патриоти вече не им остава време за организиране, и обеща да действа бързо:
„Тази атака срещу нашата свобода… трябва да бъде спряна и тя ще бъде спряна много бързо. Ние ще разобличим това опасно движение, ще защитим децата на нацията ни, ще сложим край на това радикално нападение и ще запазим любимия ни американски начин на живот.“
Докато множеството скандираше: „Още четири години“, Тръмп съобщи, че той „използва федералните правоохранителни органи за защита на нашите паметници, арести на участници в безредиците и преследване на нарушителите с цялата суровост на закона“.
Тръмп започва да действа

И това вече е реалност, съобщи американският президент. Първо, „федералните агенти са арестували заподозрян водач на нападение срещу статуята на великия Андрю Джексън във Вашингтон“. Второ, арестувани са стотици погромаджии. Трето, президентът Тръмп е подписал редица документи, според които „хората, повредили или осквернили федерални статуи или паметници, ще бъдат осъдени на не по-малко от 10 години затвор и това, разбира се, включва и нашата прекрасна планина Ръшмор“.

Тръмп: Децата трябва да обичат страната си, а ги учат да я мразят

Президентът просто набива в съзнанието на американците ключови моменти от речта си по няколко пъти: „Ние искаме открита и свободна дискусия, а не речеви кодове и отмяна на културата. Ние приемаме търпимостта, а не предубеждението. Ние подкрепяме смелите мъже и жени от правоохранителните органи. Ние никога няма да премахнем нашата полиция или нашата велика втора поправка, която ни дава право да съхраняваме и да носим оръжие. Ние смятаме, че децата ни трябва да се учат да обичат страната си, да уважават историята й и да уважават нашето велико американско знаме.“

„Тяхната цел не е една по-добра Америка, целта им е да приключат с Америка“

Според Тръмп тези, които извращават историята, рушат паметниците, искат „вече да не можем да разберем себе си или съдбата на Америка“, искат да „разрушат връзките на любов и вярност, каквито чувстваме към страната си“. А това значи, че „целта им не е една по-добра Америка, целта им е да приключат с Америка“. Те го правят, защото „искат властта за себе си, но както преди векове патриотите са бранили родината си, така и сега американският народ ще застане на пътя на разрушителите и ние ще победим, ще победим бързо и с голямо достойнство“.
Какво означава всичко това

Патетика и неискреност? Възможно е. Но да се произнасят публично такива речи, да си залагаш политическата кариера с обещанието да въведеш ред в страната и после да се отречеш от това – едва ли. Когато финансираните от глобалисти вандали се опитаха в Портланд, щата Орегон, да организират също такова безобразие като в ликвидираната наскоро от полицията „свободна зона“ в Сиатъл, те откриха в този управляван от демократите град и щат големи сили на федерални правоохранители и дори военни. И не им се получи.
Либералните медии упрекват президента Тръмп, че „разпалва напрежение“, „разделя страната“, „не способства за помиряването“, прави „неполиткоректни заявления“, тоест за същото, за което Белият дом справедливо обвинява демократите, реагирайки на техните действия. Очевидно демократите разбират, че избори те няма да спечелят. Затова изгорените и разграбени магазини, разбити прозорци на жилища и безчинствата на тълпите, от една страна, още повече ще намалят популярността им, но, от друга, е възможно да извадят от равновесие Тръмп, да го подтикнат към необмислени стъпки или да го изплашат. И в този случай те ще получат неочаквани преимущества. Най-малко президентът няма да има време да разследва корупцията на семейство Байдън в Украйна, на американското общество няма да му е до това. Тръмп не се поддаде на провокацията и не се изплаши. И сега ще тръгне – стена срещу стена, – ако цялата тази публика не се кротне. Защото нормалните американци са изморени от тази лудница и изцяло ще подкрепят президента си в разгонването на маргиналите, живеещи за сметка на Америка, на социални помощи, но плюещи в очите на същата тази Америка. Ако Тръмп не въведе ред в страната след онова, което каза, той ще загуби изборите през ноември. За да ги спечели, трябва да действа и сега е най-благоприятното време за това.
Още повече че американците много добре осъзнаха през последните месеци и и седмици какво ги очаква тях, семействата им и страната, ако на изборите победят демократите. Ще следим внимателно как ще свърши всичко това, като имаме предвид, че за Русия Тръмп все пак е по-добре, отколкото Байдън.

Превод Тихомир Тодоров