|

Защо COVID няма никога да изчезне в Европа

Игор Малцев

Вие, разбира се, може да кажете, че европейците си имат техни проблеми, ние – наши. Но това е само отчасти вярно, защото вирусът, като стария „Колт“, ни изравни всичките. Особено в някои аспекти. Накратко – разказвам ви история, от която става ясно, че вирусът е нещастие само за обикновените хора. За всички останали той е нещо като „един гледа сватба, друг – брадва“.

Във Великобритания – скандал. Отначало правителството премахна всякакви ограничения за пътуване например в Испания. И хората, измъчени от локдауна и лошото време, се юрнаха с последните си пари на плаж в Испания. И още щом заминаха достатъчен брой англичани, британското правителството върна задължителната карантина при прибиране у дома. Народът е в шок – като цяло хората възнамеряват след почивката да отидат на работа. И мнозина си я загубват просто защото не могат да идат на работното си място.

По цяла Европа по непонятна логика, ту тук, ту там, се въвеждат локални карантинни мерки, които носят чудовищен хаос не само в умовете, но и в логистиката. По този повод отдавам дължимото на московския кмет, който ясно каза, че повече няма да има никакви локдауни – и така ще се справим. А логистиката в Европа е нещо прекрасно. Вече имам цял списък с доста еднотипни случаи, които се превръщат в нова система за печалби на авиокомпаниите и фирмите за продажба на билети.

Намираш си евтин билет, купуваш го, да кажем, полет с времетраене около час на цена 100 евро. И преди самото излитане ти съобщават, че полетът се отменя. Не се задържа, не се променя, а просто се отменя завинаги. Авиокомпанията изпада в несъзнание (не знаем нищо за парите – откъдето сте си купили билета, там отивайте), фирмата билетопродавач също го усуква – ще ви върнем парите след три месеца минус 30 евро за обслужване. Кво? Какво е това обслужване? Няма значение, излез оттук, приятелю, и питай авиокомпанията. Ок. А авиокомпанията за същото време пуска друг самолет, но с билет от 500 евро. За час полет – 500 евро. Или рейсът Виена–Лисабон вече не е 200 евро, а 800 с националния превозвач. При това нещата са същите – преди самия полет Wizz Air отменя завинаги полета и вече с напълно друг продавач на билети извърта същия номер.

Добре, купуваме си нови билети, два пъти по-скъпи. И два дни преди полета получаваме изискване – задължително медицинско за COVID. В страната, от която тръгваш, медицинското струва 150 евро на човек. В страната, в която пристигаш, вече е 190 евро – директно на летището. Както виждате, бюджетът на пътуването в сравнение с времената преди вируса се е увеличил четири пъти минимум.

Ще ми кажете, че „авиокомпаниите трябва да си лекуват раните някак си, бла-бла“. Е, първо и ние трябва да ги лекуваме, като за разлика от някакви си „Австрийски авиолинии“ на нас, обикновените хора, никой не ни налива милиони дотации в резервоара. И защо е този номер с внезапното изискване да се бръкнеш с още 150 евро за тест? Ами защото някой е започнал здравата да печели, ето защо.

Внезапно на 25 юли, след 35 дни свобода, в Австрия отново въвеждат задължителни маски на обществени места, в магазините и транспорта. Основание за това – ами тук в нашия град Линц се заразили 20 души. Хората, които се показаха като много дисциплинирани през първите два месеца на вирусната атака, започват да озверяват. Нещо повече, за да се озвучи тази информация, чакат самия канцлер Курц от Брюксел – без него здравният министър просто се бои да го изрече на глас. И правилно.

Защото може да си го получи от измъченото народонаселение. Освен това хората започват да подозират, че от всичко това някой печели много сериозно.

И така е не само в Австрия – така е в цяла Европа. Всяко решение за ограничения на едни хора носи проблеми, на други – пари. А най-противното е, че тези, на които това носи пари, се въртят в кръговете, в които се вземат решения за ограниченията.

Сега всъщност не ви говоря за морал – нерде политика, нерде морал? Само се вцепенявам от простата мисъл – ако това носи такива пари и такива възможности за манипулиране на обществото, значи COVID няма да свърши никога! През цялото време ще ни разказват, нагнетявайки страх и ужас, за вируса, че той мутира и че днес това вече е друг вирус, и така безкрай.

Изобщо не съм ковид-дисидент – аз съм рисковата група, смекчена малко от навика ми да пуша. Но виждам как СЗО се суети, за да поддържа паника и тревога, виждам как нагло печелят по върховете и изводът се налага от само себе си.

И кой ще е отговорен за това? Новоизпеченият милионер – министър на здравеопазването на Австрия/Франция/Испания и т.н.? Струва ми се, че никой.

Поставяйки точката, виждам на втория монитор съобщение от германски вестник: „Председателят на Международното обединение на лекарите смята, че населението трябва да свикне с мисълта не за втора вълна от коронавирус, а за постоянна заплаха от коронавирус. Времената „преди короната“ вече няма да се върнат и хората трябва да свикнат с това, че днешните карантинни мероприятия ще останат задълго.“

Ама какви сте нагли хубавци – което и трябваше да се докаже, както пишехме в училище.

Превод Тихомир Тодоров