|

На Изток създават нова армия на халифата

Валерий Захаров

САЩ твърдо възнамеряват да намалят с една трета военния си контингент в Афганистан. Но така ли е наистина? Сред американския политически естаблишмънт и досега се водят спорове дали трябва окончателно да се изтегли Америка от тази страна, или все пак може да запази влиянието си там чрез съглашение с талибаните.

Преговорите между САЩ и ислямисткото движение „Талибан“ започнаха още през 2018 г. и трябваше успешно да приключат миналата есен, но малко преди подписване талибаните организираха серия от атентати. Тогава Доналд Тръмп прекъсна преговорите, но не задълго.

На 29 февруари 2020 г. в столицата на Катар бе подписано мирно споразумение между САЩ и движението „Талибан“. За пръв път такова радикално движение бе признато на толкова високо международно ниво.

„Талибан“ не е единна политическа организация. Отделни полеви командири, контролиращи ситуацията по места, могат да отхвърлят диалога с афганистанското правителство и да продължат въоръжената борба, предупреждават експерти. Най-вероятно тези привърженици на халифата ще застанат под знамената на други екстремистки организации, например могат да се присъединят към ИДИЛ. По различни оценки правителството не контролира от 40 до 60% от територията на страната. Част от тези райони, преди всичко в Северен и Североизточен Афганистан, са окупирани от привържениците на терористичната групировка „Ислямска държава“, които се прехвърлят там след разгрома й в Сирия и Ирак.

Освен всичко друго, както се вижда в доклада на Организацията на обединените нации, радикалното движение „Талибан“ все още поддържа контакти с терористичната организация „Ал Кайда“. Експерти от Организацията пресмятат, че по време на мирните преговори със Съединените щати талибаните са провели шест срещи на високо ниво с членове на „Ал Кайда“. Също така се отбелязва, че ръководството на терористичната организация, а също и стотици терористи все още са на територията на Афганистан.

Американските войски защитават предимно периметъра около собствените си бази, а Вашингтон се стреми да прехвърли отговорността за по-нататъшната съдба на Афганистан върху съседите му – Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан, Казахстан и Туркменистан. Особено опасен момент е и фактът, че на територията на Афганистан има хиляди терористи, граждани на страните от Централна Азия.

Освен това на граничещите с Афганистан територии в Централна Азия се формират и обучават отряди от терористи от страни от бившия СССР и от Китай. Такива тренировъчни центрове има в провинциите Фаряб, Саръ-Пул, Саманган, Баглан, Кундуз, Тахар и Бадахшан. В провинциите Фаряб и Саръ-Пул има дори бази за жени терористи.

За обучението и формирането на терористични отряди, по данни на чужди медии, се привличат активно частни военни компании: в Северен Афганистан с обучението на терористите се занимава ЧВК „Кампейн“. Отрядите се сформират от терористи от разгромената от талибаните „Ислямска държава“. Сред тях има етнически узбеки, казахи, таджики и уйгури, които в крайна сметка ще оглавят терористични групи вече в собствените си страни. Именно тези групи могат да станат инструмент, с чиято помощ Вашингтон ще може да поддържа влиянието си в Централна Азия и да дестабилизира при необходимост политическата обстановка в държавите от региона.

Още преди няколко години администрацията на Белия дом разработи нова стратегия за Централноазиатския регион. Същността й е: реинтегриране (според американските разбирания) на Афганистан в Централна Азия и намаляване влиянието на геополитическите конкуренти.

Американският проект пряко засяга интересите на Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан, Туркмения, а също и на Русия и Китай. Именно затова Москва и Пекин се стремят да укрепят сигурността в Централна Азия (чрез Организацията на договора за колективна сигурност, военни бази на Русия, Евразийски икономически съюз, милиардни инвестиции). САЩ пък се опитват да „влязат“ в региона с помощта на формулата „С5+1“ (срещи на външните министри на страните от Централна Азия с представител на САЩ, последната се състоя на 30 юни 2020 г.). Засега без особени резултати. Новата стратегия на Вашингтон в Централна Азия изглежда потенциално конфликтна и неконкурентоспособна.

САЩ не възнамеряват изцяло да напуснат тази планинска страна. В Афганистан ще останат главно части със специално предназначение: военнослужещите от 75-и рейнджърски полк и 1-ви оперативен полк със специално предназначение „Делта“. „Те ще продължат да изпълняват бойни задачи срещу враговете в страната“ – подчертават американските медии.

При това експерти не изключват, че САЩ широко ще привличат частни военни компании, запазвайки по този начин военното си присъствие. През 2019 г. в Афганистан е имало около 25 хиляди военни частници, американските военни са били два пъти по-малко – около 13 хиляди.

Подобна практика вече е използвана от американците и техните съюзници. Инструктори от британската ЧВК „Хейло Тръст“, която понякога се опитват да представят като НПО, са подготвяли терористи от севернокавказки бойци за действия в Северен Кавказ и други региони на Русия. Същите специалисти обучават бойци от Работническата партия на Кюрдистан за действия в Турция.

Такава невидима армия може да бъде инструмент за гъвкаво влияние върху по-нататъшните събития в Афганистан: формиране на нова политическа система, търсене на компромисни решения между официален Кабул и „Талибан“.

„Нашите спецслужби изясниха, че в някои райони на провинциите Бадахшан, Тахор, Джузджан и Фаряб терористи от „Ислямска държава“ се обучават под ръководството на чуждестранни „съветници“ и „военни инструктори“ – заяви командващият 209-а дивизия от Въоръжените сили на Афганистан генерал Алимухамад Ахмадзай.

При вербуването и подготовката на терористични групи активно участва и Пакистан. С финансовата подкрепа на Вашингтон Исламабад продължава да работи по осигуряването на канали за прехвърляне на идиловци от Сирия и Ирак до Афганистан. Исламабад способства за активизирането на идиловската пропаганда, предоставяйки честоти на популярни в Афганистан радиостанции, като „Аракозия“ и „Арман“.

През декември 2018 г. Министерството на отбраната на Афганистан докладва за активизиране на терористите от „Ислямска държава“ в северната част на страната, в това число и на границата с Таджикистан. А през януари 2019 г. се появи информация, че терористи от „Ислямска държава“ масово се прехвърлят с необозначени вертолети от Пакистан в Северен Афганистан. Това съобщава Министерството на вътрешните работи на Русия.

Освен това в края на 2019 г. екстремисти от „Ислямска държава“ са евакуирани с помощта на американците от зоната на активните бойни действия и събрани в места около военни бази на НАТО. Този факт предизвиква опасения, че от тези терористи, а също и от попълнения от Близкия изток и лагерите в Пакистан американските и британските спецслужби ще създадат нова международна терористична организация, която ще действа срещу Русия, Иран, Китай и републиките в Средна Азия.

За Съединените щати е неизгодно да извеждат войските си от Афганистан, защото те са влезли там за решаването на геополитически задачи, които са актуални и сега.

Превод Тихомир Тодоров